Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Οχι τόσο λόγω της κόπωσης από τον κορονοϊό, αλλά κυρίως εξαιτίας της έρευνας που διατάχθηκε εις βάρος του για το αν είπε ψέματα σε επιτροπή της Βουλής σχετικά με ένα σκάνδαλο διαφθοράς που απασχολεί εδώ και χρόνια την Αυστρία.
Ο Κουρτς ως υπουργός Εξωτερικών «έκαψε» την Ελλάδα κλείνοντας τον βαλκανικό προσφυγικό διάδρομο το 2015. Ομως τη στήριξε -και τη στηρίζει όσο κανείς- από πέρυσι τον Φεβρουάριο, όταν έστειλε θωρακισμένα οχήματα και ειδικές δυνάμεις της Αυστρίας να ανταλλάξουν «γαλλικά» με τους Τούρκους στον Εβρο.
Αυτές τις μέρες ο 34χρονος καγκελάριος -που κέρδισε τον τίτλο του νεαρότερου εκλεγμένου ηγέτη στον κόσμο το 2017- θα έπρεπε να ηγείται της εθνικής ευφορίας για τη χαλάρωση του λοκντάουν. Αντί για αυτό, μπήκε σε ένα σκοτεινό τούνελ, που θα μπορούσε in extremis να τερματίσει πρόωρα την πολιτική του σταδιοδρομία.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η αυστριακή Δικαιοσύνη παρήγγειλε έρευνα εις βάρος του για ψευδή κατάθεση στην επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο «Ibizagate» (τις οικονομικές σχέσεις του ακροδεξιού ηγέτη Χανς-Κρίστιαν Στράχε με τη Ρωσία, που στοίχισε βαριά στον ίδιο και στο κόμμα του), καθώς και για άλλες υποθέσεις διαφθοράς.
Τυχόν παραπομπή του Κουρτς σε δίκη θα είναι η πρώτη ενός καγκελαρίου στη μεταπολεμική Αυστρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο ίδιος επιμένει στην αθωότητά του και απορρίπτει κάθε σκέψη παραίτησης.
Πλην όμως, η δημοτικότητά του «βυθίστηκε» στο 30%, από 50% πέρυσι τέτοια εποχή. Το Ibizagate θα μπορούσε ίσως να το κουμαντάρει, αλλά είναι οι άλλες υποθέσεις, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του Λαϊκού Κόμματος και κάποιους διορισμούς στη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αυστρίας, που ταράζουν τον ύπνο του και προβληματίζουν τους Πράσινους συμμάχους του.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr