Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το είδαμε στη χώρα την περίοδο 2012-2015, όταν ο κ. Τσίπρας υποσχόταν τα πάντα και κατήγγελλε τους πάντες. Μετά το πρώτο δραματικό εξάμηνο του 2015 ο πρόεδρος του ΣYΡΙΖΑ έκανε την περίφημη κωλοτούμπα υπογράφοντας τα πάντα, τότε φάνηκε η ένδεια των πολιτικών του, που εξαντλήθηκαν στην απλή εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου.
Η δήλωση της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου, τομεάρχου Οικονομίας του ΣYΡΙΖΑ, ότι «η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά», ούτε παρερμηνεύθηκε όπως η ίδια υποστήριξε ούτε απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Η απάντηση της κυρίας Αχτσιόγλου μετά τις αντιδράσεις της Ν.Δ. πως εννοούσε ότι «η πανδημία ανέδειξε ως μεγεθυντικός φακός τα όρια του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που εξυμνούσε την ιδιωτική πρωτοβουλία και απαξίωνε τις δημόσιες δομές» δεν είναι πειστική. Αλλωστε, μόνο για νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση όταν διέθεσε πάνω από 35 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας σε διάστημα 14 μηνών.
Η κανονικότητα είναι το στοιχείο που φοβάται ο κ. Τσίπρας γιατί έχει επενδύσει στην καταστροφολογία και στη μιζέρια. Ο ίδιος ήταν που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ύφεση Μητσοτάκη», όταν η παγκόσμια οικονομία υποχρεώθηκε σε βουτιά λόγω της πανδημίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πίστεψε ότι με την υγειονομική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει ξανά στη χώρα συνθήκες του 2014. Το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση με την ίδια ένταση για κάθε μέτρο που λαμβάνει, από το κλείσιμο της εστίασης παλαιότερα μέχρι το άνοιγμα του κλάδου.
Το πρόβλημα για την Κουμουνδούρου είναι ότι απέναντί της έχει μία κυβέρνηση που πιστεύει στην κανονικότητα και εξελέγη για να την επαναφέρει στη χώρα μετά τους τυχοδιωκτισμούς του 2015. Ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί σκίσιμο Μνημονίων και κατάργηση της λιτότητας, αλλά έφερε Μνημόνιο. Ο Μητσοτάκης πιστεύει στη μείωση των φόρων και ήδη εν μέσω πανδημίας έχει καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης και μείωσε ΕΝΦΙΑ, προκαταβολές φόρων, εισφορές και φόρους εταιριών.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η υγειονομική κρίση τους επόμενους δύο μήνες θα έχει υποχωρήσει σημαντικά και τότε κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα. Ο πρωθυπουργός έχει ανοίξει τα χαρτιά του μέσω της φορολογικής πολιτικής και του σχεδίου ανάκαμψης. Ο κ. Τσίπρας έχει μείνει ακόμη στον άσφαιρο καταγγελτικό λόγο, μόνο που αυτό δεν αποτελεί στοιχείο κανονικότητας για κανέναν και ιδίως για τους πολίτες.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης βρέθηκε αντιμέτωπος με προπηλακισμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω της έξαρσης του μεταναστευτικού.
Η κατάσταση πλέον είναι εντελώς διαφορετική, η κυβέρνηση δείχνει να έχει κλείσει ένα δύσκολο μέτωπο, αν και πάντα η χώρα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή όταν οι γείτονες απέναντι έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές το μεταναστευτικό ως εργαλείο για να προωθούν τα συμφέροντά τους.
Λίγους μήνες μετά τη φωτιά στη Μόρια, οι ροές μειώθηκαν στη Λέσβο κατά 93% (σε 12μηνη βάση) και από 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ήταν πέρυσι τώρα έχουν μείνει λιγότεροι από 7.000. Επιπλέον, η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ ύστερα από 6 χρόνια λειτουργίας επέστρεψε στον Δήμο Μυτιλήνης, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Μηταράκης επόμενο βήμα είναι η κατασκευή της νέας δομής σε αντικατάσταση της προσωρινής στο Μαυροβούνι.
Σημειώνεται ότι από αρχές Νοεμβρίου έκλεισε οριστικά η άτυπη δομή φιλοξενίας στο ΠΙΚΠΑ Λέσβου και σχεδιάζεται το κλείσιμο όλων των διαμερισμάτων που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr