Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Ετσι, η συνάντηση, στο Μαξίμου, κατέληξε ο μεν Ερντογάν να «κάνει περίπατο σε δικό του κήπο», ο δε Τσίπρας να απαντά σαν να μη καταλάβαινε τι του έλεγε. Αμήχανος, διστακτικός, αδιάβαστος και τρακαρισμένος. Αλλού!
Οταν ανεχώρησε ο Ερντογάν, η -παραμερισμένη- διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών διαπίστωσε ότι «η απόσταση μεγάλωσε». Η λέξη «ναυάγιο» κυριάρχησε στα ελληνικά ΜΜΕ και η λέξη «θρίαμβος» -του Ερντογάν- επαναλαμβανόταν στα ρεπορτάζ των Τούρκων δημοσιογράφων που τον συνόδευαν στην Αθήνα.
Τον Ιούλιο 2019 γυρίσαμε σελίδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφέστατη και αντίληψη και θέσεις για το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το καλοκαίρι 2020, όταν η τουρκική επιθετικότητα δεν απέκλειε τη σύγκρουση, η Ελλάδα επέμενε στο διάλογο. Καλύτερα να μιλούν τα υπουργεία Εξωτερικών παρά τα πυροβόλα στις φρεγάτες.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ενδιαφέρουσα η λεκτική σύγκρουση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στην κοινή συνέντευξη, ήδη πέρασε στην Ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εγινε δημόσια και σε «ζωντανή μετάδοση! Ο Δένδιας μιλούσε ως Ευρωπαίος, επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο, τη συνθήκη της Λωζάννης, τις 400 παραβιάσεις ελληνικού εδάφους, το casus belli και μύρια όσα! Ο «φίλος του» Μεβλούτ ως θιγόμενος που δεν προχωρά… το προξενιό.
Ανάλογες συγκρούσεις μπορεί να υπήρξαν και στο παρελθόν, αλλά πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες. Αποτέλεσμα; Μετά από κάθε ελληνοτουρκική συνάντηση, η μεν ελληνική πλευρά περιοριζόταν στο κοινό ανακοινωθέν, η δε τουρκική διέρρεε στα τουρκικά ΜΜΕ ότι η Ελλάδα δεν είχε επιχειρήματα έναντι εκείνων της Τουρκίας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για τους μουσουλμάνους στη Θρἀκη, για την Κύπρο και ό,τι άλλο θέμα άνοιγε η Τουρκία, από το 1974 κι εντεύθεν. Αυτή η διαχείριση οριστικά έληξε την Πέμπτη στην Αγκυρα. Ο Τσαβούσογλου μας πρόσφερε υπηρεσίες.
Τη διαφορά στη συνέντευξη έκανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε ότι δεν φοβάται να αντιμετωπίσει καμία έκφραση τουρκικής απειλής. Είτε στον Εβρο είτε στο Αιγαίο είτε στα διεθνή fora και μέσα στον κιτς τουρκικό «Λευκό Οίκο». Οι διπλωματικοί σύμβουλοι Τσαβούσογλου μάλλον θεωρούσαν ότι ο Δένδιας είναι κάτι σαν… τον τραγουδιάρη Κοτζιά ή μπορεί να είχαν υπόψη τους και την αλήστου μνήμης δήλωση του υφυπουργού Παιδείας (!) Ζουράρι, «και να χάσουμε μερικά νησιά, δεν πειράζει»!
Από την Πέμπτη, οι μεν φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι γνωρίζουν καλά ότι η Ελλαδα «δεν παίζει», οι δε οι Τσαβούσογλου, Ερντογάν και σία γνωρίζουν, ακόμη καλύτερα, ότι θα παίρνουν τις δέουσες απαντήσεις όταν ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Ας το δουν και ως… μάθημα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Το χρειάζονται.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr