Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Η οικονομία άντεξε όσο κι αν φαίνεται απίστευτο. Τα μηνύματα είναι πολλά και προς όλους.
ΚΑΤ’ αρχάς προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του κραύγαζαν από πέρσι την άνοιξη έως τώρα πως η κυβέρνηση έχει καταστρέψει την οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με λαϊκιστική ρητορική από τη μια αγνοούσε την παγκόσμια ύφεση και από την άλλη προέβλεπε ύφεση στο 15%, ίσως και 20%. Προφανώς και ο κ. Τσίπρας ονειρευόταν πως θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν νέο… αντιμνημονιακό αγώνα. Αλλά όπως πάντα, ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται!
ΟΝΕΙΡΟ θα μείνει για τον κ. Τσίπρα ο εφιάλτης που προέβλεπε ο ίδιος για την οικονομία. Ούτε Mνημόνια θα ξανάρθουν. Ούτε η ζημιά από τις συνέπειες της πανδημίας μπορεί να συγκριθεί με τις επιπτώσεις των Mνημονίων.
ΔΕΝ έχουν επηρεαστεί καθόλου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι ούτε και οι 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Από την κρίση έχουν επηρεαστεί περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι μισοί επαγγελματίες, δηλαδή σχεδόν 2 εκατ. πολίτες. Είναι βέβαιο ότι η κρατική στήριξη προσφέρει βοήθεια, αλλά δεν μπορεί να καλύψει όλη τη ζημιά που έχουν υποστεί. Γι’ αυτόν το λόγο και η στήριξη πρέπει να συνεχιστεί όχι μόνον το 2021, αλλά και το 2022. Απλά με πιο στοχευμένα μέτρα, για όσους έχουν πληγεί περισσότερο.
ΤΟ μήνυμα της μικρότερης ύφεσης φτάνει τόσο στο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο. Μπορεί πέρσι επί τέσσερις μήνες να είχαν κλείσει οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά τελικά η ζημιά ήταν μικρότερη. Παρόλο που και ο τουρισμός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΑΥΤΟ πρέπει να ηρεμήσει αρκετά το οικονομικό επιτελείο. Γιατί η επιμονή της κυβέρνησης τους τελευταίους δύο μήνες να υπάρξει άνοιγμα… πάση θυσία λόγω οικονομικής ζημιάς αποδείχθηκε λανθασμένη.
ΠΡΩΤΑ από όλα η υγεία των πολιτών. Ετσι κι αλλιώς ο Μάρτιος, πιθανότατα και ο Απρίλιος δείχνουν «χαμένοι». Από τον Μάιο και μετά θα μπορέσει να γίνει σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
ΚΑΛΑ νέα ήρθαν την ίδια σχεδόν στιγμή και από τις Βρυξέλλες. Η δημοσιονομική χαλάρωση θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως και το 2023. Αυτό δίνει μια τεράστια ανάσα στη χώρα. Την ώρα που δανειζόμαστε, μάλιστα, με σχεδόν μηδενικά επιτόκια.
Η κυβέρνηση, πέρα από τη συνέχιση της στήριξης προς τους πληττόμενους, πρέπει να πατήσει γκάζι στις δραστικές μειώσεις φόρων και στις επενδύσεις που φρέναραν λόγω πανδημίας, αλλά και να επιμείνει στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr