Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Αν οι κυβερνήσεις μας είχαν φροντίσει να έχουμε αρκετά εμβόλια, δεν θα υπήρχε ζήτημα. Δυστυχώς, όμως, θα πρέπει να ζήσουμε με αυτή (τους) την ανεπάρκεια.
Το δίλημμα «να αφήσουμε λίγο λάσκα τον κόσμο για να μην τρελαθεί ή να κρατήσουμε για λίγο ακόμη την αναπνοή μας μήπως και φύγει ο εφιάλτης προτού σκάσουμε;» είναι από τη φύση του μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Στη Γαλλία η κυβέρνηση σχεδιάζει λοκντάουν αλά Ουχάν στο Παρίσι και τα προάστια, κλείνοντας τον κόσμο μέσα τα Σαββατοκύριακα. «Ούτε που να το σκέφτεστε», αντέδρασε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό. «Δεν είναι μόνο δύσκολο στην εφαρμογή, αλλά και απάνθρωπο».
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η Ινταλγκό υπενθύμισε σε πολιτικούς και λοιμωξιολόγους ότι η πλειονότητα των Παριζιάνων ζει σε διαμερίσματα-κουτιά χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό και περιμένουν πώς και πώς να φτάσει το Σαββατοκύριακο για να πάρουν λίγο αέρα στα πάρκα, στις πλατείες και στις όχθες του Σηκουάνα. Αν τους το στερήσεις κι αυτό, οπωσδήποτε θα σαλτάρουν.
«Αντί να ευνοείτε την ενδοοικογενειακή μετάδοση σε στενά διαμερίσματα, καλύτερα να επιταχύνετε τους εμβολιασμούς και να ανοίξετε δημόσια κτίρια, μουσεία, θέατρα και πολιτιστικά κέντρα, όπου θα μελετούν αραιά και με ασφάλεια οι φοιτητές μας, που η σωματική και ψυχική τους υγεία επιδεινώνεται ραγδαία», είπε στους κυβερνώντες. Οσο για την Αγγλία, το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα εξελίσσεται σε θρίλερ.
Κάποιοι δήμοι του ανατολικού Λονδίνου μήνυσαν στους διευθυντές να επιβάλουν τις μάσκες σε παιδιά από 4 χρόνων (!), αλλά το υπουργείο Παιδείας τούς κάλεσε να το αγνοήσουν και να επιβάλουν τη γενική χρήση μάσκας στην τάξη μόνο στους μαθητές άνω των 7 ή και άνω των 10, κατά την κρίση τους. Ζητείται πυξίδα και ελπίς.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr