Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΦΑΝΤΑΖΕΙ απίστευτο αυτό να συμβαίνει στην πρωτεύουσα της χώρας. Το ίδιο, όμως, ακριβώς συμβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε περιοχές των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν τέτοιες καιρικές συνθήκες σχεδόν κάθε χρόνο και όχι μία φορά στα είκοσι έτη όπως εδώ.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ευθύνη της κυβέρνησης; Με την ευρεία έννοια ότι «φταίει το κράτος», ναι, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Αυτό είναι και, ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Πως κράτος σημαίνει κυβέρνηση.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ρίχνει τις ευθύνες στο καιρικό φαινόμενο και στους δήμους που δεν προνόησαν να κλαδέψουν ή να κόψουν δέντρα. Σημειώθηκαν πάνω από 600 πτώσεις δέντρων στην Αττική. Oι δήμοι και η αποκεντρωμένη διοίκηση πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο. Και κάπου εκεί χάνεται η μπάλα.
ΑΝ λοιπόν απαιτείται παρέμβαση υπουργού ή ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού για να κλαδευτούν ή να κοπούν δέντρα τα οποία χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα, τότε η χώρα δεν έχει καμία σωτηρία. Τότε, την επόμενη φορά να φωνάξουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μας καθαρίσει και το αποχετευτικό φρεάτιο στη γωνία του δρόμου που μένουμε. Αυτό είναι τραγωδία για τη χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης. Δηλαδή, η κυβέρνηση έπρεπε μέσα σε 18 μήνες να έχει υπογειοποιήσει όλο το δίκτυο διανομής ρεύματος στην Αττική ή μήπως και σε όλη τη χώρα; Ενα δίκτυο που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση εδώ και δεκαετίες; Το συνολικό -υπόγειο και εναέριο- δίκτυο της ΔΕΗ φτάνει τα 240.000 χιλιόμετρα, περίπου 6 φορές την περίμετρο της Γης!
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΜΗΠΩΣ ο κ. Τσίπρας ζητάει και την παραίτηση του προέδρου Μπάιντεν; Γιατί στο Τέξας πάνω από 1 εκατ. σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα!
ΑΞΙΖΕΙ να θυμηθεί κανείς πως μέχρι πριν από λίγα χρόνια αυτό το δίκτυο δεν άντεχε ούτε την υπερκατανάλωση ενέργειας τις ημέρες του καύσωνα και είχαμε μπλακάουτ σε περιοχές της χώρας. Αξίζει, επίσης, να θυμηθεί κανείς ότι το καλοκαίρι του 2019 η ΔΕΗ βρισκόταν σε τροχιά χρεοκοπίας και εκτός αγορών ύστερα από την αποτυχημένη πολιτική που είχαν εφαρμόσει ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο η χώρα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην απολιγνιτοποίηση, ενώ η νέα διοίκηση της ΔΕΗ κατόρθωσε να κάνει την Επιχείρηση να γυρίσει σε κερδοφορία.
ΒΕΒΑΙΑ, θα πει κανείς ότι δεν πρόλαβαν να κάνουν όλο το δίκτυο υπόγειο. Σωστό κι αυτό. Αλλά προφανώς αυτό χρειάζεται αρκετά δισεκατομμύρια και περισσότερο από μια δεκαετία.
ΑΣ επιστρέψουμε, όμως, στη ρίζα του προβλήματος. Κράτος ίσον κυβέρνηση. Κυβέρνηση ίσον κράτος. Αυτό το πρόβλημα αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική πρόκληση για την κυβέρνηση. Το έχουμε πει πολλές φορές. Απαιτείται άμεσα διαχωρισμός κράτους – κυβέρνησης. Αυτό για να υλοποιηθεί απαιτεί με τη σειρά του ξεκάθαρο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων με πλήρη αποκομματικοποίηση του στελεχικού δυναμικού. Το στοίχημα είναι μεγάλο και κρίσιμο. Η κυβέρνηση πρέπει να το κερδίσει…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr