Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ομως μετά τον τραγέλαφο της Φλόριντα το 2000, τότε που ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ αναδείχθηκε πρόεδρος σε βάρος του Αλ Γκορ ύστερα από μια καραμπινάτη λαθροχειρία των οργάνων της συγκεκριμένης Πολιτείας με κυβερνήτη τον αδελφό του, η ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Στο πόρισμά τους για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καταλήγουν ότι η διαδικασία ήταν σε γενικές γραμμές καλά οργανωμένη και δεν σημειώθηκαν σημαντικά περιστατικά νοθείας – ούτε στην περιβόητη επιστολική ψήφο.
Παράλληλα, όμως, επισήμαναν ότι η διχαστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ και η απροθυμία του να παραδεχθεί την ήττα του υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη του λαού στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ακόμη πιο φαρμακερό όμως ήταν το «καρφί» τους για τη μακροχρόνια αδυναμία του αμερικανικού κράτους να παραχωρήσει ίσα δικαιώματα ψήφου σε όλους τους πολίτες του.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ειδικότερα, στην έκθεση του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ υπογραμμίζεται ότι οι εκλογικές υποδομές των ΗΠΑ πάσχουν από χρόνια υποχρηματοδότηση και τα επιπλέον 400 εκατ. δολάρια που δόθηκαν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πανδημίας ήταν ανεπαρκή.
Ιδιαίτερα καυστικοί ήταν οι παρατηρητές απέναντι στη στέρηση του δικαιώματος ψήφου από «μη προνομιούχα» στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας – όπως οι 5,2 εκατομμύρια κατάδικοι, ακόμη και όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους.
Οι παραβιάσεις αυτές, με τη βούλα του Ανώτατου Δικαστηρίου και ορισμένων Πολιτειών, αντιβαίνουν στις διεθνώς κατοχυρωμένες αρχές της καθολικής ψηφοφορίας και του αναλογικού περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr