Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Βέβαια, αν κάποιος ξαναδιαβάσει καλά τη δήλωση Ηλιόπουλου, καταλαβαίνει ότι τελικά δίνει εύσημα στον Μητσοτάκη. Διότι του αναγνωρίζει τη δύναμη να επιβάλει την άποψή του στην Ευρώπη. Σου λέει, αφού τα κατάφερε να πείσει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα τα καταφέρει και με τις πατέντες.
Μακάρι, βέβαια, να ήταν τόσο απλά τα πράγματα και για το ένα, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και για το άλλο, τις περίφημες πατέντες. Ομως εδώ η ιστορία έχει πραγματικά αγριέψει. Η ζήτηση είναι τεράστια: 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη πρέπει να εμβολιαστούν και μάλιστα διπλά. Η προσφορά είναι ελάχιστη: Μια χούφτα εταιρίες, πολυεθνικές μεν, αλλά λίγες, που κατέχουν την τεχνογνωσία και τις υποδομές για να παράξουν το «προϊόν». Το κόστος αυτής της προσφοράς και της ζήτησης είναι μια άλλη ιστορία. Για την ακρίβεια, ίσως να είναι η καρδιά της ιστορίας.
Το ξαφνικό μπλοκάρισμα που ανακοινώθηκε για τις προπαραγγελίες μίας εκ των εταιριών, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων άλλης εταιρίας και οι διαφορετικοί ρυθμοί εμβολιασμών που υπάρχουν από χώρα σε χώρα έχουν προκαλέσει παγκόσμιες αναταράξεις και εγείρουν σειρά ερωτημάτων. Πλήρωσε περισσότερα η Μεγάλη Βρετανία ή απλά παρήγγειλε νωρίτερα; Αργησε η Ευρωπαϊκή Ενωση να δεσμεύσει τους παραγωγούς/προμηθευτές προσπαθώντας να πετύχει καλύτερη τιμή ή διαπραγματεύονταν μέχρι τελευταία στιγμή για να διασφαλίσει τους καλύτερους όρους για τα κράτη-μέλη; Μήπως υπήρξε παραβίαση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της εταιρίας όπως υποστηρίζουν από τις Βρυξέλλες; Υπάρχουν ρήτρες και τι προβλέπουν; Θα βγουν οι συμφωνίες, μαζί με τα ψιλά γράμματα, στο φως της δημοσιότητας ή θα τηρηθούν οι ρήτρες εμπιστευτικότητας;
Μένει ώσπου να φύγει…
Η ιστορία αυτή έχει ακόμα πολλά επεισόδια. Ωστόσο, αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι ότι η Ελλάδα, σε όλη αυτή την πολύπλοκη και δύσκολη επιχείρηση, λειτουργεί υποδειγματικά. Την ώρα που σε άλλες χώρες επικρατεί χάος, -στη Μαδρίτη ανέστειλαν τους εμβολιασμούς-, στη χώρα μας προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα και γίνεται άριστη διαχείριση των δόσεων ώστε να μη χάνεται σχεδόν καμία.
Επιπλέον, όσοι σπεύδουν να «πανηγυρίσουν» για τα οφέλη του Brexit και να στηλιτεύσουν τις πιο αργές διαδικασίες της Ε.Ε. ας σκεφτούν πως η απάντηση στον Covid δεν είναι μόνο τα εμβόλια. Χθες ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 100.000 νεκρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αρα, ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr