Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Τον φυλάκισαν και πάλι, αυτή τη φορά στην Κέρκυρα και εκείνος απέδρασε ξανά, κολυμπώντας μέχρι την Αλβανία. Την αφήγηση συνεχίζει ο Νίκος Παπανδρέου: «Εκεί τον έβαλαν φυλακή για παράνομη είσοδό του στη χώρα. Με παρέμβαση Ανδρέα (και τηλέφωνό του στον Μάο Τσε Τουνγκ, που πήρε στη συνέχεια τον Χότζα, δικτάτορα της Αλβανίας τότε) τον έστειλαν στη Ρώμη – όπου τον περίμενε ο Ανδρέας». Και ο Αλέκος Παναγούλης με την Οριάνα Φαλάτσι.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η πολιτική κανονικότητα επανήλθε για τη χώρα και κατά κάποιο τρόπο και για τον Σήφη Βαλυράκη, αν και όλο κάτι θα συνέβαινε στη διαδρομή του που τον πετούσε έξω από τη φόρμα του συνηθισμένου. Πρωτοεξελέγη βουλευτής Χανίων το 1977 και το 1981 και σύντομα ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα ως υφυπουργός Συγκοινωνιών και αργότερα Αθλητισμού.
Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπήρξε υφυπουργός (Ιούνιος 1988-Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994-Μάρτιος 1995) και κατόπιν υπουργός (Μάρτιος 1995-Ιανουάριος 1996). Ηταν 17 Νοεμβρίου του 1995 όταν, μετά από κατάληψη και εκτεταμένους βανδαλισμούς στο Πολυτεχνείο, ο Σ. Βαλυράκης δίνει εντολή στην Αστυνομία να εισέλθει στο χώρο. Αυτή την απόφαση, την οποία επικρότησε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν την έχει ακόμα χωνέψει ο πολιτικός μεταβολισμός της εγχώριας Αριστεράς.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
«Είχα ζήσει επανειλημμένως την ίδια ιστορία. Δηλαδή, έβλεπα να οχυρώνεται μία μικρή μειοψηφία κυρίως στο Πολυτεχνείο, να μαζικοποιείται μέσα από συνθήκες κατάληψης και ελέγχου του χώρου. Να μαζικοποιείται μία δραστηριότητα, η οποία χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο το Πολυτεχνείο. Αφού κατέστρεφε τα πάντα μέσα, έβγαινε έξω καταστρέφοντας και γύριζε πίσω στο Πολυτεχνείο. Η κατάληξη την άλλη μέρα το πρωί ήταν ένας συμβιβασμός, με πρωτοβουλία κυρίως των πρυτανικών αρχών, να αφήνονται οι καταληψίες να αποχωρούν αβλαβώς από το χώρο της κατάληψης. Αυτό δεν ήθελα να επαναληφθεί τότε», είχε απαντήσει ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στους «Φακέλους» (Τάσος Τέλλογλου, 2007).
Οι ιστορίες του δεν έχουν τέλος. Το 2009, και ενώ βρισκόταν εν πτήση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αμερικανικές Αρχές ανακαλούν τη βίζα του και παραμένει υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Ακολουθούν διαπραγματεύσεις και οργισμένες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και το επεισόδιο λήγει. Τα δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για παλαιότερη «κόντρα», από τη δεκαετία του ’80, όταν οι αμερικανικές Αρχές θεωρούσαν ότι ο πρώην υπουργός «συγκάλυπτε» τη δράση της «17 Νοέμβρη». Η πολυτάραχη ζωή του τελείωσε με απροσδόκητο τρόπο την περασμένη Κυριακή και συνοδεύτηκε με μια ακόμα πιο απροσδόκητη καταγγελία για τις συνθήκες θανάτου του. Είναι η τελευταία «απόδραση» του Σήφη Βαλυράκη που ερευνάται από τις Αρχές.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr