Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Κοσμοπολίτης, μετριοπαθής, οπαδός του κοινωνικού κράτους, τακτικός συνομιλητής του Μακρόν και υπέρμαχος της βαθύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο 59χρονος καθολικός από το Ααχεν ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαν να προσδοκούν η Αθήνα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη διαδοχή της Μέρκελ.
Το πρόβλημα είναι ότι ο νέος αρχηγός της CDU δεν θα είναι αυτοδικαίως υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το πιθανότερο είναι μάλιστα να μην είναι! Ο «οδοστρωτήρας» πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) από το 2019, διεκδικεί για τον εαυτό του τη θέση, με όπλο τα τεράστια ποσοστά δημοφιλίας που απολαμβάνει λόγω των σκληρών θέσεών του στο μεταναστευτικό, αλλά και της πυγμής που επέδειξε στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Τον Απρίλιο ήταν ο πρώτος Γερμανός αξιωματούχος που έκλεισε τα σχολεία κι επέβαλε αυστηρό λοκντάουν στη Βαυαρία, χωρίς να ρωτήσει τα άλλα κρατίδια, ούτε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δυστυχώς για μας, ο Ζέντερ ανήκει στη σχολή Σόιμπλε.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Το 2012, ως υπ. Οικονομικών της Βαυαρίας, είπε ότι η ευρωζώνη «πρέπει να δείξει τα δόντια της στην Αθήνα» και τάχθηκε υπέρ του Grexit! O χαρακτηρισμός του «Γερμανού Τραμπ», που του απέδωσαν το 2018 οι «New York Times», είναι ενδεικτικός.
Όμως, σε δημοσκοπήσεις από τα μέσα ως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, η γερμανική κοινή γνώμη θέλει τον Ζέντερ για καγκελάριο με ποσοστά (41%-53%) συντριπτικά μπροστά από τον Λάσετ και τους ηγέτες του SPD (Ολαφ Σολτς) και των Πρασίνων (Ρόμπερτ Χάμπεκ). Αλλωστε, όταν ο Ζέντερ συνεχάρη τον Λάσετ για την ανάληψη της ηγεσίας της CDU, πρόσθεσε ότι «ανυπομονεί να συνεργαστούν για να συνεχίσει η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) τις επιτυχίες». Προφανώς με το ρόλο που «αρμόζει» στον καθένα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr