Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών υπολογίζει τη συρρίκνωση της οικονομίας στο α’ τρίμηνο κοντά στο 10,4% ενώ εκτιμά ότι από το δεύτερο τρίμηνο θα ξεκινήσει η ανάκαμψη με ρυθμό ανάπτυξης 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
«Κλειδί» στις μακροοικονομικές εξελίξεις θα είναι η ταχύτητα που θα υπάρξει στη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού, κυρίως στην Ευρώπη, που αποτελεί και τον βασικό «πελάτη» της τουριστικής μας βιομηχανίας.
Εως τώρα ο ρυθμός διενέργειας των εμβολιασμών είναι χαμηλός και αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα πετύχουμε στις αρχές του καλοκαιριού την αποκαλούμενη ανοσία της κοινότητας ώστε να έχουμε χτίσει το τείχος απέναντι στην πανδημία. Ταυτόχρονα οι παραδόσεις των εμβολίων δεν γίνονται πάντα με βάση τον αρχικό προγραμματισμό λόγω της πρωτοφανούς παγκόσμιας ζήτησης που υπερκαλύπτει τις παραγωγικές δυνατότητες των φαρμακοβιομηχανιών. Ολοι ελπίζουν ότι από τον Απρίλιο η εφοδιαστική αλυσίδα θα ενισχυθεί από τα εμβόλια και νέων εταιριών, τα οποία μάλιστα απαιτούν πιο εύκολες συνθήκες αποθήκευσης και διανομής.
Ο πρωθυπουργός ήδη έχει προτείνει την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολίων, που ουσιαστικά θα αποτελεί ένα «ελευθέρας» για μετακινήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρόταση αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τους παράγοντες του τουρισμού, που γνωρίζουν ότι εάν χαθεί και δεύτερη σεζόν η καταστροφή για τον κλάδο θα είναι ανυπολόγιστη.
Το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ομοφωνία. Η Κομισιόν βλέπει θετικά την πρόταση Μητσοτάκη ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Ρουμανία εκφράζουν αντιρρήσεις ή είναι και αντίθετες.
Oυκρανία και γερμανικές εκλογές
Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να υπερδιπλασιάσει τις τουριστικές της αφίξεις κατά τη φετινή περίοδο προκειμένου να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 4,5%, όταν μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς θα συνεχισθεί η πορεία της ύφεσης σε σχέση με το 2020.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού συν η υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ 72 ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα μπορεί να αποτελέσουν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Ωστόσο δεν αρκεί αυτό για να επιτευχθεί η απαιτούμενη ανάκαμψη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει από τώρα τα έργα που έχει εντάξει στον προγραμματισμό της για το Ταμείο Ανάκαμψης παρά το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. αναμένεται να εγκριθούν το καλοκαίρι. Πρόκειται για μία σωστή κίνηση, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος και οι επενδυτικές πρωτοβουλίες να αναπτυχθούν σε αυτό το διάστημα, που είναι αναγκαίες για την αναθέρμανση της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο εμβολιασμός της οικονομίας με νέα κεφάλαια και κυρίως με μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και θα δίνουν ώθηση στις μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες να σταθούν όρθιες και να μπουν δυναμικά σε νέες αγορές αποτελεί την πιο κρίσιμη διαδικασία για την επανεκκίνηση της χώρας.
Ο κορονοϊός σταμάτησε την αναπτυξιακή πορεία που προεξοφλείτο ισχυρή στις αρχές του 2020, ένα χρόνο μετά η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη στην ευρωζώνη αξιοποιώντας την επιστροφή του τουρισμού στην εξίσωση της οικονομίας και δίνοντας κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις. Είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο αλλά χρόνος δεν υπάρχει για χάσιμο.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση