Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Είναι ο ίδιος πολιτικός αρχηγός που επί πρωθυπουργίας του εξισώθηκαν εν μια νυκτί τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ και εξαφανίστηκε η τεχνολογική εκπαίδευση από το χάρτη, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα. Αλλωστε, ένας από τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην αντιπολίτευση ήταν και για τα πεπραγμένα του στη δημόσια Παιδεία. Αυτά όμως είναι παρελθόν, ας δούμε λοιπόν το παρόν και το μέλλον.
Υπάρχουν ιδιωτικά κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού και προσφέρουν επίπεδο σπουδών ισάξιο με αυτό που προσφέρουν τα ξένα ιδρύματα στις χώρες προέλευσής τους. Το καλό είναι ότι οι νέοι δεν χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά μπορούν να μείνουν στη χώρα, κοντά στις οικογένειές τους και με -σχετικά- λιγότερα έξοδα να σπουδάσουν αυτό που θέλουν. Προσέξτε: αυτό που επέλεξαν και όχι αυτό στο οποίο έτυχε να περάσουν. Επιπλέον, τα πανεπιστήμια του εξωτερικού αξιολογούν και αποφασίζουν με πολύ μεγάλη αυστηρότητα τα ιδρύματα με τα οποία θα μοιραστούν το όνομα και τη φήμη τους.
Εδώ και πολλά χρόνια λοιπόν υπάρχουν χιλιάδες νέοι οι οποίοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, αλλά εξαιτίας της αδράνειας της ελληνικής Πολιτείας και των αντιδράσεων διαφόρων συντεχνιακών ιδεολογιών βγαίνουν σε μια γκρίζα ζώνη της αγοράς εργασίας επειδή κάποιοι έχουν αποφασίσει πως οτιδήποτε ιδιωτικό είναι υποδεέστερο και οτιδήποτε δημόσιο άριστο.
Πριν από λίγους μήνες, το υπουργείο Παιδείας διόρθωσε μια χρόνια αδικία, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στους αποφοίτους κολεγίων/εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση (τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στις προκηρύξεις για αναπληρωτές).
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Ηταν άλλωστε κάτι το οποίο ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία σε επιστολή της επεσήμαινε ότι «κανένας λόγος γενικού συμφέροντος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άρνηση αναγνώρισης τίτλου σπουδών απλώς και μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει παρασχεθεί η εκπαίδευση στο άλλο κράτος-μέλος».
Με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας επιχειρείται να αρθούν οι αποκλεισμοί που υφίστανται απόφοιτοι άλλων κλάδων, όπως των μηχανικών και των οικονομολόγων. Και πάλι υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά κάποια στιγμή πρέπει το τοπίο να ξεκαθαρίσει. Με ανοικτά χαρτιά, για να γνωρίζουν οι νέοι που σπουδάζουν τι ακριβώς τους επιφυλάσσει το μέλλον, κυρίως επί ίσοις όροις για να σταματήσουν επιτέλους να υπάρχουν απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων.
ΥΓ.: Και για όσους παραμένουν οικειοθελώς εγκλωβισμένοι στα εσωτερικά σύνορα, να θυμίσουμε την πολύ σημαντική απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πριν από 1,5 μήνα, καταδικάζοντας την Ουγγαρία επειδή «παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το Δίκαιο της Ενωσης θεσπίζοντας προϋποθέσεις για τη δυνατότητα λειτουργίας ξένων πανεπιστήμιων στο έδαφός της».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr