Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Από χθες το μεγαλύτερο τμήμα της Αγγλίας βρίσκεται σε «καραντίνα» τύπου Κίνας με αυστηρότατους περιορισμούς στις μετακινήσεις αποκλειστικά για την προμήθεια τροφίμων, μετά τα ανησυχητικά ευρήματα των επιστημόνων για επικίνδυνη μετάλλαξη του ιού που προκαλεί υψηλότερα επίπεδα μεταδοτικότητας.
Η Αγγλία, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, απέτυχε πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας. Στην πρώτη φάση της, ο Τζόνσον υποεκτίμησε τους κινδύνους, θεωρώντας ότι είναι μία γρίπη, μέχρι που έφτασε στο σημείο να νοσήσει ο ίδιος και η χώρα του να είναι μεταξύ των 5 με τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες. Τα λάθη επαναλήφθηκαν και στη δεύτερη φάση της πανδημίας, με χαλάρωση ακόμη και όταν οι ενδείξεις για την αναζωπύρωση του ιού ήταν εμφανείς σε όλες τις επιστημονικές έρευνες.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, που είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες με εκείνης του Τζόνσον εξαγγελίες για Χριστούγεννα με λιγότερα περιοριστικά μέτρα. Η Ευρώπη πλέον έχει κλείσει τις πύλες της με την Αγγλία και δεν αποκλείεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να αυστηροποιηθούν οι συνθήκες καραντίνας και να παραταθούν πέραν του πρώτου δεκαήμερου του έτους.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε από τις αρχές Νοεμβρίου την εφαρμογή lockdown που έφερε μία μείωση στον αριθμό κρουσμάτων και απωλειών, αν και όχι στο βαθμό που περίμεναν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρισκόμαστε ήδη στην έβδομη εβδομάδα καραντίνας και ο μέσος όρος των κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών έχει διαμορφωθεί στα 950 από 1.300 της προηγούμενης εβδομάδας, ο αριθμός των διασωληνωμένων πλησιάζει τους 540 από 575 και ο πιο θλιβερός δείκτης, αυτός των θυμάτων ημερησίως, προσεγγίζει τους 78 από 89 πριν από 7 ημέρες.
Ο κίνδυνος μετάλλαξης του ιού, που από χθες κυριαρχεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στο μέτωπο της δημόσιας υγείας όσο και της οικονομίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η καραντίνα θα παραταθεί στην Ευρώπη, ενώ η Βρετανία θα παραμείνει αποκλεισμένη για άγνωστο ακόμη χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η είδηση προκάλεσε μαζικές πωλήσεις μετοχών σε όλα τα Χρηματιστήρια και ο φόβος για μία υποτροπή της κρίσης αποθάρρυνε επενδυτικές κινήσεις.
Η κυβέρνηση οφείλει να πορευτεί έχοντας υπόψη της και το δυσμενές σενάριο, δηλαδή για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου να απαιτηθεί η επέκταση των περιοριστικών μέτρων και η οικονομία να μπει σε τροχιά ανάκαμψης από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, όμως θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται και οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις σε Βρετανία και Ευρώπη θα είναι μετρήσιμες στα δημόσια οικονομικά της χώρας και την αγορά. Το οικονομικό επιτελείο καλό είναι από τώρα να εξετάζει το σχέδιο Β για τη στήριξη των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας γιατί η μετάλλαξη του ιού δείχνει ότι τα πράγματα προσεχώς θα δυσκολέψουν πριν γίνουν καλύτερα, ελπίζουμε οριστικά, με τους μαζικούς εμβολιασμούς.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση