Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΔΕΝ είναι ούτε ανέκδοτο ούτε απίστευτο πια.
Η γερμανική εταιρία Next.e.GO που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης επέλεξε να προχωρήσει σε αρχική επένδυση εκατό εκατομμυρίων ευρώ. Αν όλα πάνε καλά σε δύο χρόνια το εργοστάσιο θα βρίσκεται σε λειτουργία. Η βιομηχανία θα δώσει δουλειά σε 1.000 συμπολίτες μας και θα παράγει έως και 30.000 οχήματα τον χρόνο.
ΠΡΙΝ από λίγους μήνες ήταν η επένδυση της Google. Με ένα δισεκατομμύριο θα δημιουργήσει data center για το cloud της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πριν από λίγες ημέρες ήταν η σειρά της Pfizer. Και πιο πριν ήταν η Volkswagen με μια πολύ μικρή αλλά συμβολική επένδυση στην Αστυπάλαια.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ και άλλες επενδύσεις που έχουν έρθει. Και θα έρθουν ακόμα περισσότερες. Το κέρδος από τις μεγάλες επενδύσεις τύπου Google είναι ότι λειτουργούν ως μαγνήτης για χιλιάδες εταιρίες από όλο τον κόσμο.
ΜΙΑ… λεπτομέρεια, όμως, που πρέπει να σημειωθεί. Πότε ήρθαν όλες αυτές οι εταιρίες στην Ελλάδα; Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες!
ΤΙΠΟΤΑ δεν συμβαίνει τυχαία στον πλανήτη. Δεν ξύπνησαν μια μέρα στην Google και είπαν «δεν έχουμε τι να κάνουμε, ας πάμε στην Ελλάδα, είναι όμορφη χώρα». Δεν γίνονται έτσι οι δουλειές.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια για να φέρουν αυτές τις επενδύσεις. Εχουν κάνει τεράστια προσπάθεια για να δημιουργήσουν ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ για τη χώρα.
ΞΕΧΝΑΕΙ κανείς τι έλεγε ο κ. Τσίπρας και τι έκαναν οι υπουργοί του; Πώς μπλόκαραν κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία, τόσο με τις ιδεοληψίες τους όσο και με την υπερφορολόγηση; Ξεχνάει κανείς ότι ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας έγραφε «να πάνε στα τσακίδια οι επενδυτές»;
ΑΛΛΑ δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και δεκαετίες οι βιομηχανίες έβαζαν λουκέτο η μία μετά την άλλη. Διώχναμε τους επενδυτές. Πια είχε γίνει συνήθεια. Ολοι το είχαμε αποδεχθεί πως ήταν «παρά φύση» να υπάρχουν εργοστάσια στην Ελλάδα.
ΚΙ όμως αποδεικνύεται πως πολλά μπορούν να γίνουν. Και εργοστάσια να λειτουργήσουν. Και βιομηχανία να αποκτήσουμε. Και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας να κατασκευάζουμε. Μπορούμε να γίνουμε μια φυσιολογική χώρα. Να μην είναι η μοναδική μας βιομηχανία το φραπόγαλο και το σουβλάκι. Αρκεί να το πιστέψουμε. Και αρκεί να προσπαθήσουμε. Μπορεί να το πιστωθεί η κυβέρνηση, αλλά το μελλοντικό κέρδος θα είναι τεράστιο για τη χώρα, για τους πολίτες.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr