Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η διαφορά των 15 μονάδων σε μία πολιτική συγκυρία, οι δυσκολίες της οποίας δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με άλλη περίοδο της Μεταπολίτευσης, εξηγείται εύκολα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας.
Οι πολίτες προβληματίζονται ιδιαίτερα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας λόγω της ύφεσης, αλλά διαπιστώνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ικανότερη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.
Στο ερώτημα ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η εικόνα της χώρας εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 63,5% απαντά ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη και μόνο το 29,9% εκτιμά ότι θα ήταν τα πράγματα καλύτερα.
Η αρνητική αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισοπεδωτικού τύπου αντιπολίτευση που ασκεί στο διάστημα της πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας αξιολογείται αρνητικά από το 63% των ερωτηθέντων ενώ μόνο το 32% έχει θετική εικόνα για τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά από το 49,4% των πολιτών, με το 46,6% να έχει αρνητική άποψη.
Και όλα αυτά όταν ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα, με την ελπίδα να έχει υποχωρήσει στη δεύτερη θέση της σχετικής κλίμακας και το 70% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση είναι κακή, ενώ έξι στους δέκα να δηλώνουν ότι έχουν υποστεί ή φοβούνται μείωση των εισοδημάτων τους.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η έρευνα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτό που προκύπτει από τα ποιοτικά της στοιχεία είναι ότι η κοινή γνώμη περιμένει ένα σαφές πλαίσιο δράσης για τους επόμενους δύσκολους μήνες, καθώς η πανδημία δεν αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού λόγω της καθυστέρησης στις παραδόσεις εμβολίων, αλλά κυρίως για την επόμενη ημέρα στην οικονομία.
Εκεί θα κριθούν πολιτικές, εκεί θα χρεωθούν ολιγωρίες. Η κυβέρνηση έχει κρατήσει όρθια την οικονομία, μέσω των προγραμμάτων στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, όμως δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες από την πολύμηνη καραντίνα. Αυτό όμως που μπορεί να πράξει είναι να κατευθύνει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την εγχώρια παραγωγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε η αγορά να βρει ρυθμό και να πατήσει γερά στα πόδια της μόλις ο υγειονομικός εφιάλτης περάσει στο περιθώριο.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο με δεδομένα τα δημοσιονομικά όρια της χώρας, αλλά σε πρώτη φάση πρέπει να επιτευχθεί η στήριξη του κόσμου των επιχειρήσεων και της εργασίας και σε δεύτερη να υπάρχουν αναπτυξιακά κίνητρα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.
Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα λύσει το πρόβλημά του ασκώντας αντιπολίτευση που παραπέμπει στις εποχές του 2012. Οι τυφλές επιθέσεις του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για την πανδημία, αν και η Ελλάδα, παρά τα λάθη που έχουν γίνει, τα έχει πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και η άρνησή του να παραδεχθεί ότι η ύφεση στην οικονομία οφείλεται στον κορονοϊό και όχι στις πολιτικές Μητσοτάκη, δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση