Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Ο απερχόμενος πρόεδρος έσκασε για τα χιλιάδες θύματα που έχουμε καθημερινά. Ας βρει τι θα κάνει ο Μπάiντεν. Αυτή η καταστροφή, χωρίς υπερβολή, στις ΗΠΑ έχει πρόσημο ταξικό». Κορονοϊός ταξικός; Τουλάχιστον, ο ιός δεν κάνει τέτοιου είδους διακρίσεις. «Το Μανχάταν», μου είπε, «όπου μένουν οι ευκατάστατοι Αμερικανοί, έχει αδειάσει, στην κυριολεξία. Οσοι έχουν εξοχικά -και έχουν σχεδόν όλοι- έχουν φύγει από τη Νέα Υόρκη, νωρίς. Πολλοί έφυγαν με το πρώτο κύμα της πανδημίας και δεν γύρισαν μετά το καλοκαίρι. Μένουν στα εξοχικά τους, περιβαλλόμενοι από τους φίλους τους, δουλεύοντας με τηλεργασία. Εδώ η τηλεργασία εκτιμάται όσο και η εργασία με φυσική παρουσία.
Στη Νέα Υόρκη έχουν μείνει υπάλληλοι που χρειάζεται φυσική παρουσία, τεχνίτες, εργάτες, συνταξιούχοι που δεν έχουν την πολυτέλεια να πάνε στην εξοχή ή να μη δουλέψουν. Ολοι οι μεγάλοι οργανισμοί, με έδρα τη Νέας Υόρκη, ουσιαστικά, έχουν κλείσει.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Στα μεγάλα εργοστάσια ο Covid θερίζει, όπως και στις αγροτικές περιοχές. Οπου συνωστισμός, η κατάσταση ξεφεύγει. Για να καταλάβεις, στα ανοικτά εστιατόρια είναι ζήτημα να υπάρχουν δ;yο τραπέζια με πελάτες. Ποιoς να βγει βράδυ ή μεσημέρι, όταν η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Επομένως, εσείς στην Ελλάδα να κάνετε το σταυρό σας. Και, πάνω από όλα, δεν χρειάζεστε έναν παχυλό λογαριασμό στην τράπεζα για να σας δεχθεί το νοσοκομείο».
Σίγουρα, δεν χρειαζόμαστε παχυλό λογαριασμό, αλλά και καθόλου λογαριασμό αν δεν έχεις, πάλι δεν πεθαίνεις στο δρόμο. Το ΕΣΥ αποδείχτηκε σωτήριο και γι’ αυτούς που έχουν άνεση οικονομική και για εκείνους που δυσκολεύονται. Και, βέβαια, χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν στα εξοχικά τους και στην Ελλάδα. Ισως, περισσότεροι και από το πρώτο lockdown. Κυρίως, συνταξιούχοι ή εισοδηματίες. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι όλα τα μέτρα που ισχύουν στα χωριά είναι πολύ πιο χαλαρά, αλλά και η καθημερινότητα δεν είναι τόσο στριμωγμένη.
Ομως, αυτή η χαλαρότητα στάθηκε αιτία να έχουμε τριψήφια κρούσματα σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ιδίως όταν η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι μικρή. Αφού δεν μπορούσαν να γλεντήσουν στη Θεσσαλονίκη, πήγαν στις Σέρρες, στη Δράμα, στην Πέλλα. Φίλος από τις Σέρρες μάς έλεγε ότι στα «μαγαζιά της νεολαίας» δεν υπήρχε καρέκλα να καθίσεις. Σίγουρα στην Ελλάδα ο κορονοϊός δεν έχει ταξικό πρόσημο. Σίγουρα όμως έχει το πρόσημο της ανευθυνότητας.
Από την έντυπη έκδοση