Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στην Ισπανία μετρούν πάνω από 45.000 θύματα ενώ στην Ιταλία οι νεκροί από τον κορονοϊό προσεγγίζουν τους 52.000. Κατά συνέπεια το άνοιγμα της αγοράς που εξετάζει η κυβέρνηση πρέπει να γίνει με πολύ συγκεκριμένους όρους, όταν ακόμη και οι επαγγελματίες δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ένα τρίτο κλείσιμο των καταστημάτων τους, που μπορεί να επέλθει από μία βιαστική άρση της καραντίνας.
Ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έστειλε μήνυμα ότι οι αποφάσεις μπορεί να καθυστερήσουν, όπως είπε χαρακτηριστικά “ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος, πιο ασφαλής και κυρίως χωρίς πισωγυρίσματα”.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση οφείλει να έχει έτοιμο ένα σχέδιο δράσης για την ημέρα που θα αποφασίσει την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που θα βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
Πρώτον, να έχει αποφορτιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Για όσο διάστημα οι ΜΕΘ έχουν ποσοστά κάλυψης άνω του 80% δεν μπορεί να γίνεται η παραμικρή σκέψη για ελεύθερες μετακινήσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν εστίες υπερμετάδοσης. Πρέπει να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος υγείας ταυτόχρονα με την έναρξη των εμβολιασμών. Το ΕΣΥ πρέπει να βγει από τις σημερινές συνθήκες συναγερμού και μετά να ληφθούν οι αποφάσεις για την οικονομία.
Δεύτερον, πρέπει να οργανωθεί από τώρα ένα πρόγραμμα μαζικών τεστ κορονοϊού ώστε να εντοπίζονται ταχύτερα πιθανά νέα προβλήματα και να απομονώνονται τα περισσότερα ενεργά κρούσματα και δη τα ασυμπτωματικά. Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών στην Ελλάδα γίνονται περίπου 2.000 τεστ ημερησίως ανά εκατομμύριο κατοίκων, ο αριθμός αυτός πρέπει να πολλαπλασιαστεί ιδίως όταν θα αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς.
Τρίτον, να βελτιωθούν κατά το δυνατόν οι υποδομές στην πόλη. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών θα έχει ενισχυθεί με εκατοντάδες νέα λεωφορεία ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιορισθεί ο συνωστισμός των επιβατών. Η εξ αποστάσεως εργασία πρέπει να διατηρηθεί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε υψηλά ποσοστά για να μειωθούν οι μετακινήσεις ενώ πρέπει να παρακολουθείται στενά η κινητικότητα και η πορεία του ιού.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η κατάσταση είναι δύσκολη όμως υπάρχει πλέον η προοπτική των εμβολίων, που αναμένεται να ξεκινήσουν και στη χώρα μας από τα τέλη του μήνα. Χρειάζεται υπομονή και αποφάσεις που θα αποτρέψουν το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Η ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Η πανδημία έχει διαμορφώσει νέες συνθήκες παγκοσμίως και στο μέτωπο της οικονομίας. Οι περισσότερες χώρες έχουν υιοθετήσει πολιτικές αύξησης του χρέους προκειμένου να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τον κόσμο της εργασίας. Ακόμη και η Γερμανία που ακολουθεί ως δόγμα την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έχει προχωρήσει σε εκτεταμένο δανεισμό δίνοντας χρήματα στην αγορά.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το 2020 το χρέος παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 15 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα διαμορφωθεί στο 365% του παγκόσμιου ΑΕΠ από 320% που ήταν το 2019. Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, στην Ελλάδα το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 207% του ΑΕΠ, στην Ιταλία στο 160% ενώ σε Γαλλία και Ισπανία θα διαμορφωθεί κοντά στο 120% του ΑΕΠ. Η πληρωμή του μέσω της ανάπτυξης που αναμένεται όταν θα ξεκινήσουν και οι μαζικοί εμβολιασμοί αποτελεί μία αισιόδοξη εκδοχή για το 2021. Το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα “τραύματα” που θα αφήσει στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. η πανδημία.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ρικάρντο Φακάρο ζήτησε από την ΕΚΤ να διαγράψει το χρέος που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αγοράζοντας ομόλογα χωρών μελών, όμως η Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει ούτε να το συζητήσει. Ιταλία και Ισπανία είναι χώρες που δοκιμάστηκαν σκληρά στην πανδημία καταγράφοντας πάνω από 45 χιλιάδες νεκρούς ενώ η ύφεση στις οικονομίες τους θα είναι διψήφια φέτος. Η πίεση που ασκούν προς την ΕΚΤ αλλά και τη Γερμανία για ελάφρυνση του χρέους και ελαστικότερη δημοσιονομική πολιτική εξυπηρετεί και τις δικές μας ανάγκες. Ωστόσο η απειλή του χρέους επανέρχεται στην ευρωζώνη και η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει τις δικές της διαρθρωτικές αδυναμίες χωρίς να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση