Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΟΝ Μάρτιο η Αθήνα θύμιζε… Δεκαπενταύγουστο. Είναι λογικό -μέχρι ενός σημείου- να υπάρχει περισσότερη κίνηση, καθώς είναι πολύ περισσότερες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν. Επίσης, πολλοί επιλέγουν το αυτοκίνητο αντί να σαρδελοποιηθούν στα μέσα μεταφοράς. Και πάλι, όμως, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η αυξημένη κυκλοφορία πολιτών μεσημέρι Σαββάτου με κλειστό το εμπόριο και την εστίαση.
ΟΠΩΣ τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα πάρτι και τις συναθροίσεις σε σπίτια. Προφανώς και γίνεται κατάχρηση των αριθμών «4» και «6» στα SMS εξόδου.
ΤΙ έχει προκαλέσει αυτή την τεράστια αλλαγή; Εννοείται πως δεν διαθέτουμε τις ίδιες αντοχές σε σχέση με την άνοιξη. Είμαστε κουρασμένοι ψυχολογικά, φοβισμένοι οικονομικά.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ύστερα από τους σχεδόν χίλιους θανάτους μέσα στον Νοέμβριο, λογικά θα έχουν κατανοήσει και αρκετοί αρνητές της πανδημίας πως τελικά ο κορονοϊός υπάρχει. Πως δεν αποτελεί μια παγκόσμια συνωμοσία.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και κάτι ακόμα που είναι αρκετά σοβαρό και προκαλεί τη διαφορετική εικόνα στο lockdown. Τον Μάρτιο οι πολίτες λάμβαναν ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους λοιμωξιολόγους/επιδημιολόγους, την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση. Από όλους.
Σκάκι για τρεις
ΤΩΡΑ υπάρχει απόλυτη σύγχυση. Από το πρωί έως το βράδυ πολλοί επιστήμονες εκφράζουν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Για το κλείσιμο, για το άνοιγμα, για το αν θα πρέπει να γίνουμε Σουηδία ή Ουχάν.
ΑΠΟ το πρωί έως το βράδυ πολλά κυβερνητικά στελέχη «αποκαλύπτουν» εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια για τη σταδιακή άρση του lockdown. Πότε θα ανοίξει το εμπόριο, αν θα στέλνουμε ή όχι SMS για να κυκλοφορούμε, τι θα γίνει με τα σχολεία. Ας δουν τι έλεγαν πριν από μια εβδομάδα και τι λένε σήμερα. Θα διαπιστώσουν και οι ίδιοι πως θα ήταν καλύτερα να είναι πιο φειδωλοί στις δηλώσεις τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει… τερματίσει. Από τη μια εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν έκανε νωρίτερα το lockdown και από την άλλη λαϊκίζει με γραφικότητες περί «χουντικής» κυβέρνησης. Ακόμα πιο επικίνδυνη ήταν η αντίδραση του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του για το σχέδιο εμβολιασμού. Οταν όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται γι’ αυτή την πρωτοφανή διαδικασία, στην Κουμουνδούρου κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «εμπόριο ελπίδας» ψαρεύοντας στα θολά νερά των ψεκασμένων αρνητών της πανδημίας και του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
ΤΗΝ ώρα που πεθαίνουν εκατό συμπολίτες μας την ημέρα θα έπρεπε να υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα. Κατ’ αρχάς προέχει η μάχη των υγειονομικών στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας. Και επειδή, δυστυχώς, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουμε να «σφαζόμαστε», τουλάχιστον ας περιμένουν όλα τα κόμματα να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και μετά ας αντιπαρατεθούν για τα σωστά και τα λάθη που έχουν γίνει. Μέχρι τότε ας τηρούμε τα μέτρα. Και όταν φανεί φως στην άκρη του τούνελ του δεύτερου lockdown, τότε ας συζητήσουμε πώς θα γίνει και το άνοιγμα.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr