Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ύφεση το 2020 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,2% έναντι των προηγούμενων προβλέψεων για μικρότερες απώλειες της τάξης του 6% με 8% ενώ η ανάκαμψη του 2021 θα είναι βραδύτερη, γύρω στο 4,8%, κάτι που σημαίνει ότι για να αναπληρωθούν οι απώλειες της φετινής χρονιάς θα απαιτηθεί διάστημα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η ύφεση χωρίς τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα ξεπερνούσε το 17,5% φέτος ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει τη συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέχρι τον Απρίλιο.
Τα σημεία κλειδιά που θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας είναι αφενός το πότε θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον εμβολιασμό του πληθυσμού και αφετέρου εάν θα υπάρξει σύντομα η υλοποίηση των αποφάσεων της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εκταμιεύσεις από τα κοινοτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 ενώ αναμένει σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω της υποχώρησης της πανδημίας που θα επιφέρει ο μαζικός εμβολιασμός παγκοσμίως.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο εξάμηνο που θα τεστάρει τις αντοχές της οικονομίας, πέραν της δοκιμασίας που δέχεται το σύστημα υγείας. Το θετικό είναι ότι η αξιοπιστία της χώρας έχει ανακτηθεί όπως φαίνεται από τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση της οικονομίας είναι εφικτή ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επεκτείνει και για το 2021 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων περιορίζοντας τις πιέσεις στις αγορές. Επιπλέον η ύφεση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά πλήττει συνολικά την Ευρώπη ενώ χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία (που αποτελούν τις ισχυρότερες οικονομίες μετά τη γερμανική) δέχονται ισχυρότερες πιέσεις λόγω του κορονοϊού. Δεν είμαστε το μαύρο πρόβατο, όπως συνέβαινε το 2015, αλλά κινούμαστε κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποφασισθούν σκληρά περιοριστικά μέτρα ειδικά για την Ελλάδα όταν το πρόβλημα στην Ε.Ε. είναι κοινό.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Αυτό όμως που πρέπει να τρέξει η κυβέρνηση είναι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να αλλάξει ταχύτητα όταν θα είναι διαθέσιμοι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και ταυτόχρονα να κρατήσει συνετή στάση στα δημόσια οικονομικά ώστε να μην ξεφύγει ο έλεγχος. Πρέπει να κρατήσει ζωντανή την οικονομία χωρίς να υπονομεύεται η επόμενη ημέρα. Η ισορροπία είναι λεπτή, όμως ευκρινής για όσους έχουν πλάνο δράσης και κυρίως πλήρη εικόνα για τις δυνατότητες των κρατικών ταμείων.
Ο κάβος των επόμενων μηνών είναι δύσκολος, εάν ξεπερασθεί με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή και οι προοπτικές για αύξηση θέσεων εργασίας και εισοδημάτων απολύτως θετικές.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟ
Συγκλονιστικό το κήρυγμα του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου με αρκετή δόση αυτοκριτικής για κάποια μέλη της Εκκλησίας που δεν συμμορφώθηκαν με την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό. «Πιστέψαμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι, κρύψαμε την προσβολή μας από τον ιό και οδηγηθήκαμε στον τάφο, αντί να ομολογήσουμε το λάθος μας και να σαλπίσουμε το ορθό. Δεν είναι ταπεινωτικό να παραδεχθείς ότι ως άνθρωπος κι εσύ πάσχεις. Αλαζονικό είναι να το κρύψεις, μόνο και μόνο για να μη διαψευστεί δημόσια ο εγωισμός σου. Οι ευλαβείς εγωισμοί σκοτώνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανθιμος, ο οποίος κάλεσε να σοβαρευτούν οι «τάχα ευσεβείς, που δεν πίστεψαν ότι υπάρχει κορονοϊός, λες και μπορεί να πέσει τρίχα από τα μαλλιά τους αν δεν το θέλει ο Θεός» και να ηρεμήσουν όσοι «κρυμμένοι τώρα στα λαγούμια τους, ετοιμάζονται να δικαιολογήσουν τα εγκληματικά τους κηρύγματα, που άρδευαν αλλοφροσύνη από την εωσφορική τους έπαρση, που τελικά σκότωσε συνανθρώπους τους».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση