Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ο ιδρυτής της Microsoft έχει περισσότερους εχθρούς παρά φίλους, επειδή η πολυπραγμοσύνη του σε συνδυασμό με τον προκλητικό πλούτο του υπονομεύουν ακόμη και τις καλές του προθέσεις.
Ονειρεύεται να φτιάξει ένα σύστημα φθηνού εμβολιασμού για όλο τον κόσμο, προωθεί τις δικές του φαρμακευτικές συνταγές και καθοδηγεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με τρόπο που δεν θα άρμοζε ούτε σε εκλεγμένο ηγέτη. Πόσω μάλλον σε αυτόκλητο Μεσσία.
Τέλος πάντων, αυτές οι συζητήσεις γύρω από τον ιδρυτή της Microsoft κι έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη δεν θα τελειώσουν ποτέ- μάλλον ούτε μετά τον θάνατό του. Το ζήτημα είναι ότι με το μαγικό εμβόλιο επί θύραις, ο Γκέιτς άρχισε τις γνωστές του “προφητείες” για την επόμενη μέρα. Μην περιμένετε κάτι ιδιαίτερα εξεζητημένο.
Στo διαδικτυακό συνέδριο των New York Times Deal Book, παρόντος και του δικού μας, Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, ο Γκέιτς περιέγραψε ένα άμεσο μέλλον που όλοι λίγο-πολύ φανταζόμαστε:
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ακόμη και με τα εμβόλια, τα επαγγελματικά ταξίδια -ιδίως με αεροπλάνο- θα μειωθούν κατά 50% και οι ημέρες αυτοπρόσωπης παρουσίας στο γραφείο θα λιγοστέψουν κατά 30%.
Η τηλεργασία, οι εικονικές διασκέψεις και το εμπόριο θα αποκτήσουν το πάνω χέρι, λέει ο Γκέιτς, προς μεγάλη πίκρα των αεροπορικών εταιρειών, που αποκόμιζαν σχεδόν τα μισά τους έσοδα από τα business trips.
O Μπιλ Γκέιτς μάλλον παραβίασε ανοιχτές θύρες, καθώς το Twitter και η Slack ήδη ανακοίνωσαν ότι περίπου το σύνολο των εργαζομένων τους μπορεί να δουλεύουν για πάντα από το σπίτι, ενώ και η ίδια η Microsoft προσανατολίζεται σε ένα υβριδικό μοντέλο τηλεργασίας-αυτοπρόσωπης παρουσίας. Κοντός ψαλμός αλληλούια, το μέλλον βρίσκεται ήδη εδώ.
Από την έντυπη έκδοση