Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η κοινωνία βρίσκεται πολύ μακριά από τις τελευταίες κομματικές αντιπαραθέσεις, η πανδημία σαρώνει τη χώρα και βυθίζει σε πένθος εκατοντάδες οικογένειες ενώ εργαζόμενοι και επαγγελματίες βλέπουν με απαισιοδοξία την κατάσταση της οικονομίας.
Η υποκρισία των τελευταίων ημερών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από τα κόμματα, που σήμερα μιλούν για εκτροπές και πραξικόπημα, όταν η Πολιτεία αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις στις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου. Ούτε τέθηκε σε διαβούλευση με το πολιτικό σύστημα για να ληφθεί η σχετική απόφαση, θεωρήθηκε αυτονόητη και όχι αυταρχική. Δεν καταγράφηκε οποιασδήποτε μορφής ένσταση όταν το Πάσχα εορτάσθηκε κατ’ οίκον χωρίς εκκλησιασμό και οικογενειακές συνάξεις ενώ δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και τα Χριστούγεννα.
Και όμως τα τρία κόμματα της Αριστεράς επιθυμούν να παραβιάσουν τα μέτρα που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους πολίτες προαναγγέλλοντας συγκεντρώσεις ή ακόμη και πορείες. Είναι τα ίδια κόμματα, που την προηγούμενη εβδομάδα σφυροκοπούσαν από το βήμα της Βουλής τον Μητσοτάκη ότι άργησε να πάρει αυστηρά μέτρα με αποτέλεσμα, όπως υποστήριζαν, το lockdown να φέρει την «υπογραφή του».
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση για χουντικές πρακτικές, όταν επί Τσίπρα είχε αποφασισθεί η απαγόρευση των συγκεντρώσεων το διήμερο του Πολυτεχνείου το 2016 λόγω της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Τώρα δεν είναι ο Ομπάμα αλλά ο κορονοϊός και ο «επισκέπτης» δεν κυκλοφορεί στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα μέσω των συναθροίσεων. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Αθηνά Λινού, την οποία είχε προτείνει ως υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Η κ. Λινού, που ήταν φοιτήτρια Ιατρικής την περίοδο του Πολυτεχνείου, σε πρόσφατες δηλώσεις της είχε τονίσει ότι φέτος η πορεία του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να γίνει και είχε προτείνει ο εορτασμός να είναι διαδικτυακός ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και να σωθούν «έστω και δύο ζωές». Αλήθεια, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν ασπάζεται την άποψή της και προαναγγέλλει για σήμερα συγκέντρωση 50 ατόμων στην πλατεία Ελευθερίας;
Η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων τις ημέρες του Πολυτεχνείου ελήφθη βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε από τη Βουλή και ενώ είχε στα χέρια του ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για την ανάγκη λήψης των μέτρων που ανακοινώθηκε με σκοπό να μη δημιουργηθούν νέες εστίες μετάδοσης του ιού.
Τα κόμματα που προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη από την αντιπαράθεση για το Πολυτεχνείο δεν υπολογίζουν ότι ο μέσος πολίτης που από τις 9 το βράδυ μένει υποχρεωτικά στο σπίτι του απορρίπτει τις τακτικές τους και επιθυμεί την αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα, και με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες, την επιστροφή στην κανονικότητα. Και τότε ας εορτασθεί με διπλή πορεία η σημερινή επέτειος. Είναι ο κορονοϊός που επιβάλλει περιοριστικά μέτρα και όχι η «χούντα», λέξη την οποία τόσο εύκολα επικαλούνται ορισμένοι ανεύθυνοι και ταυτόχρονα επικίνδυνοι όχι μόνο για τη δημοκρατία αλλά και για τη δημόσια υγεία.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση