Γράφει ο Βασίλης Χειρδάρης*
Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών όπου πάνω από 10.000 κόσμος απαιτούσε να γίνει αυτός ο δικαστής που είχε ήδη καταδικάσει μέσω της λαϊκής οργής τους κατηγορουμένους, η κοινή γνώμη σύσσωμη απαιτεί να πληροφορηθεί με κάθε λεπτομέρεια πόσο θα μείνουν μέσα οι καταδικασθέντες.
Ανεξαρτήτως της θεσμικής προβληματικότητας της λαϊκής απαίτησης για καταδίκη και πίεση προς τους δικαστές και της δίκαιης απαίτησης των πολιτών για θωράκιση και υπεράσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος απέναντι σε υπονομευτικές συμπεριφορές των μελών της Χρυσής Αυγής, η πληροφόρηση για την έκτιση των ποινών είναι χρήσιμη για όλους.
Οι ποινές που επιβάλλονται από ένα δικαστήριο ποτέ δεν εκτίονται ολόκληρες σε καμία δημοκρατική χώρα. Υπάρχει στις περισσότερες χώρες ένα σύστημα που ο καταδικασθείς αφού εκτίσει ένα μέρος της ποινής του αφήνεται ελεύθερος με όρους.
Το «δώρο» αυτό της δημοκρατίας προς τους κρατούμενους το απολαμβάνουν απλόχερα και οι διώκτες της. Ετσι οι καταδικασθέντες που θα φυλακισθούν θα τύχουν των ευεργετικών διατάξεων ώστε να φύγουν νωρίτερα από τις φυλακές.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από 1/7/2019 όσοι καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης εκτίουν εντός των φυλακών κατ΄ ελάχιστον τα 2/5 της ποινής τους και μετά απολύονται με όρους.
Με τον προγενέστερο Ποινικό Κώδικα που ίσχυε μέχρι 30/6/2019 οι καταδικασθέντες εκτίουν στις φυλακές κατ΄ ελάχιστον το 1/3 της ποινής τους και μετά απολύονται με όρους.
Ομως επειδή ο προηγούμενος Π.Κ. είναι επιεικέστερος στην πλειονότητα των διατάξεών του στο θέμα αυτό από τον νέο Π.Κ. ισχύει για όσους καταδικασθέντες διέπραξαν αδικήματα μέχρι 30/6/2019 ο σαφώς επιεικέστερος προηγούμενος Π.Κ., σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 465 του Π.Κ.
Επειδή υπήρξαν αμφισβητήσεις αυτής της άποψης προκλήθηκε γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Α.Π. (5/2019), η οποία συντάχθηκε με την εφαρμογή των ηπιότερων διατάξεων του προηγούμενου Π.Κ. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου (DelRioPrada κατά Ισπανίας της 10/7/12).
Ετσι για παράδειγμα, αυτοί που έχουν καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξης το κατώτερο όριο έκτισης είναι 4,3 χρόνια (έναντι 5,2 με τον νέο Π.Κ.), αυτοί που καταδικάστηκαν σε 6 χρόνια εκτίουν 2 χρόνια (έναντι 2,4 με τον νέο Π.Κ.) κ.ο.κ.
Η Δημοκρατία είναι γενναιόδωρη και απέναντι στους εχθρούς της! Ας εκμεταλλευτούν οι καταδικασθέντες τα ευεργετήματά της!
*Ο Βασίλης Χειρδάρης Ποινικολόγος
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr