Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Κάθε βασίλειο εκφράζει ομάδες ανθρώπων που μπορεί να ζουν στη Νέα Υόρκη ή σε μια πόλη στην Ινδία. Οι φιγούρες, οι κανόνες, τα χρώματα, τα βραβεία, οι τιμωρίες δημιουργούν μια εξελισσόμενη ένταση και απαιτούν όλο και περισσότερη σκέψη και δημιουργικότητα. Τώρα σταματήστε να φαντάζεστε γιατί το παιχνίδι υπάρχει ήδη. Το έφτιαξαν τρεις νεαροί από ένα γραφείο στην Ελλάδα, η παραγωγή έγινε στην Κίνα, η διανομή στις ΗΠΑ, η χρηματοδότηση με crowdfunding σε βρετανική πλατφόρμα και η διαφήμιση παίζει σε Βόρεια και Νότια Αμερική και Ευρώπη μέσω social media. Ο ένας από τους τρεις δημιουργούς είναι ο γιος της Αννας Διαμαντοπούλου και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε λίγο πριν η μητέρα του αγωνιστεί για τους δικούς της «Νέους Κόσμους» ψάχνοντας την ισορροπία στους παγκόσμιους διαδρόμους του ΟΟΣΑ. Θα τα καταφέρει;
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ είναι υποψήφια. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέξει την Αννα Διαμαντοπούλου για τη διεκδίκηση της ηγεσίας ενός οργανισμού που κινεί τα νήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι κίνηση υψηλού συμβολισμού και αυξημένης πολιτικής οξύνοιας. Συμβολισμού, διότι καταθέτει υποψηφιότητα μια χώρα που στα μνημονιακά χρόνια ταυτίστηκε με την άρνηση κάθε μεταρρύθμισης και τώρα δείχνει σε όλο τον κόσμο πως όχι απλά εκσυγχρονίζεται αλλά μπορεί να ηγηθεί και παγκοσμίως. Και αυτό, λέει η απόφαση Μητσοτάκη, μπορεί να το κάνει μια γυναίκα. Οξύνοιας, διότι πρόκειται για υπερκομματική υποψηφιότητα ενός προσώπου που έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα εντός και εκτός Ελλάδας.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ κατάφερε ως υπουργός Παιδείας να περάσει νομοσχέδιο με διακομματική συναίνεση 255 ψήφων, υπήρξε επιτυχημένη επίτροπος Απασχόλησης στην Ε.Ε. και σήμερα είναι πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση με μέλη προσωπικότητες όπως ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Ενρίκο Λέτα. Υπήρξε υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής για 11 χρόνια και όλα αυτά ξεκινώντας στα 26 της, με ένα Ντεσεβό, ως η νεότερη νομάρχης της Ελλάδας. Αλλά το «τοπικό πρωτάθλημα» το μόνο που κατάλαβε είναι ότι ήταν ΠΑΣΟΚ.
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ το περιθώριο στη νέα εποχή να σκεφτόμαστε με σχήματα του προηγούμενου αιώνα», λέει η ίδια (συνέντευξη «Athens Voice»). «Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να λέμε πως συντηρητικοί είναι οι δεξιοί και προοδευτικοί οι αριστεροί. Εγώ λέω πως σήμερα τα κόμματα πρέπει να είναι και αριστερά και δεξιά». Ταυτόχρονα επιμένει πως το διακύβευμα είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Μιλά για ρομπότ που βοηθούν την τρίτη ηλικία, για drones που παρακολουθούν το έδαφος για λογαριασμό των αγροτών και για αλγόριθμους που παρακολουθούν τα ψάρια για λογαριασμό των ψαράδων. Και ονειρεύεται προγράμματα σπουδών που θα συνδυάζουν τον Αριστοτέλη και το coding «επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη μηχανή» και «θα πρέπει να αναπτύξει τις ανθρώπινες ιδιότητές του».
Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ανήκει στους ανθρώπους που παράγουν πολιτική και εκτός Βουλής και εκτός κομμάτων. Ηταν νομοτελειακό λοιπόν πως η διασταύρωσή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα γινόταν με βάση τον τόπο, αλλά τον χρόνο. Στον 21ο αιώνα η επιλογή δεν είναι δεξιά ή αριστερά, αλλά μπροστά ή πίσω. Είναι αν θα είσαι μέρος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ή αν θα βλέπεις τα ρομπότ και θα αναρωτιέσαι σε ποιο συνδικάτο να τα βάλεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της να συνεργάζεται με όποιον έχει το ίδιο όραμα. Τα υπόλοιπα είναι για να γεμίζουν οι παραπολιτικές στήλες με λίστες πασοκογενών που μπολιάζουν το κυβερνητικό έργο.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr