Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι προσωπικές σχέσεις έχουν το δικό τους ρόλο σε τέτοιας κλίμακας συμφωνίες και όπως είπε ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, «ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να γίνει ορισμένες φορές πολύ πειστικός», εξηγώντας ότι οι πρώτες συζητήσεις είχαν γίνει στο Νταβός, στις αρχές του έτους.
Η νέα επένδυση, εκτός από τα προφανή οφέλη, όπως είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και η μετατροπή της Ελλάδας σε τεχνολογικό κόμβο ενός γίγαντα της Πληροφορικής, στέλνει το μήνυμα στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα ότι η χώρα μας κρύβει ευκαιρίες και αξίζει να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Bloomberg, κάλυψαν το γεγονός επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στα 28 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα και η είδηση πέρασε στα «μόνιτορς» των επενδυτών.
Η πανδημία έχει χτυπήσει καίρια τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, αλλά η ανάπτυξη δεν θα προέλθει από το Δημόσιο, όσο καίριος κι αν είναι ο ρόλος του σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Οι επενδύσεις αποτελούν το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα της χώρας, δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης έχει επιμείνει ιδιαίτερα στην ελάφρυνση επιχειρήσεων και επαγγελματιών με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την καθιέρωση φορολογικών ελαφρύνσεων. Η πολιτική αυτή είναι εμφανής στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, όπου η εκτίμηση για ανάπτυξη 7,5% βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναθέρμανση των επενδύσεων με αύξηση των πάγιων κεφαλαίων κατά 30% σε σύγκριση με το 2020 και στην καλή πορεία των εξαγωγών, που αναμένεται ενίσχυσή τους κατά 22%.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να κρατηθούν ζωντανές και η οικονομία να εμπλουτισθεί με νέα κεφάλαια, που θα δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης και ποιοτικές δουλειές για εξειδικευμένο προσωπικό. Οσο μάλιστα καθυστερεί η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω των πιέσεων που δημιουργούνται στο εσωτερικό της Ε.Ε, από Ουγγαρία και Πολωνία, που δεν θέλουν τη σύνδεση της χρηματοδότησής τους με την καθιέρωση κανόνων δικαίου, τόσο δυσκολότερη θα είναι η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Γι’ αυτό είναι όχι απλώς χρήσιμες αλλά απαραίτητες οι μεγάλες άμεσες επενδύσεις, που μπορούν να κινητοποιήσουν κεφάλαια και να συνεργαστούν με εγχώριες μονάδες μικρότερης κλίμακας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ψηφιακός κόμβος και παράλληλα φυτώριο τεχνολογικών εταιριών που θα απορροφούν το επιστημονικό προσωπικό, που σήμερα αναζητεί δουλειές στο εξωτερικό. Η Microsoft είναι η αρχή, χρειαζόμαστε πολλές ακόμη επενδύσεις, όχι μόνο από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και από τις μικρές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και η χημική βιομηχανία και αναζητούν ευκολότερη χρηματοδότηση και ευνοϊκότερο πλαίσιο λειτουργίας.
ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο «Βήμα», στην οποία υποστήριξε ότι τα αρχηγικά κόμματα έχουν πια περάσει στα αζήτητα της Ιστορίας, προκάλεσε νέο γύρο αναταράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικό κόμμα, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σημείωσε ότι αν και δεν συμφωνεί με όλα όσα λέει ο Τσακαλώτος, είναι απαραίτητος στο κόμμα, ενώ ο Π. Πολάκης απάντησε στον σύντροφο Ευκλείδη λέγοντας ότι ομάδα χωρίς αρχηγό δεν νοείται. Η δημοσκοπική φτώχεια φέρνει γκρίνια και όσο η εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου μεγαλώνει τόσο δυσκολότερη θα είναι η σύνθεση «εναλλακτικής πρότασης» απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr