Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η επιτυχημένη διαχείριση του πρώτου κύματος κρουσμάτων κορονοϊού, η αποφασιστικότητα που επέδειξε η χώρα στον Εβρο και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη νέα μεταναστευτική πολιτική κάλυψαν αρρυθμίες ενώ έδωσαν την αίσθηση του εφησυχασμού συνολικά στον οργανισμό της κυβέρνησης. Είναι γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έχει πετύχει πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα και κυρίως σε συνθήκες αλλεπάλληλων και παρατεταμένων κρίσεων σε οικονομία, δημόσια υγεία και εθνικά θέματα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε διατηρεί υπερδιπλάσια ποσοστά καταλληλότητας από τον Τσίπρα, η σύγκριση στον τρόπο διακυβέρνησης των δύο πολιτικών είναι χαώδης, ενώ η Νέα Δημοκρατία κερδίζει κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό υψηλότερο από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ομως δεν μπορεί διαρκώς ο πρωθυπουργός να καλύπτει κενά που αφήνουν μέλη της κυβέρνησης. Το είπε ο ίδιος ξεκάθαρα στο υπουργικό συμβούλιο: «η ευθύνη είναι συλλογική, δεν γίνεται αποδεκτή η μετακύλιση ευθυνών από υπουργό σε υπουργό». Tο κυβερνητικό σχήμα έχει πετύχει μέχρι τώρα γιατί σε γενικές γραμμές ακολουθεί ενιαία πολιτική σε συντονισμό με το Μαξίμου αλλά τα προβλήματα είναι μπροστά και απαιτείται συλλογική δουλειά.
Δημόσιες αντιπαραθέσεις ή ατομικά παιχνίδια είναι εκτός φιλοσοφίας του πρωθυπουργού και κυρίως συνιστούν συμπεριφορές μη ανεκτές από την κοινωνία. Οι πολίτες στηρίζουν την προσπάθεια Μητσοτάκη, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες της συγκυρίας και απορρίπτουν τον ισοπεδωτικό πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως δεν γίνεται υπουργοί να συμπεριφέρονται ως βουλευτές ή βουλευτές ως υπουργοί δίνοντας τροφή στην αντιπολίτευση. Το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, ωστόσο και οι εντυπώσεις έχουν τη δική τους σημασία στην πολιτική γιατί μπορεί να καλύπτουν επικοινωνιακά σημαντικές επιτυχίες όπως ήταν η απόλυτη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στα εθνικά μας θέματα, η αποσυμφόρηση των νησιών από τις μεταναστευτικές ροές ή οι αντοχές της οικονομίας.
Οι «αβλεψίες», οι «παραλείψεις» και οι «γκέλες» εάν συνεχισθούν, θα επιφέρουν «πειθαρχικά μέτρα». Οχι για ηθικοπλαστικούς λόγους αλλά γιατί οι απαιτήσεις της διακυβέρνησης και μάλιστα σε εποχές πλήρους αβεβαιότητας είναι υψηλές και απαιτούν ομαδικό παιχνίδι. Οπως και στο ποδόσφαιρο, μετά τις πρώτες παρατηρήσεις έρχονται κίτρινες κάρτες και ακολουθούν οι κόκκινες.
ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Υστερα από αρκετούς μήνες κάμψης στη μεταποίηση υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της PMI, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή τον Σεπτέμβριο σταθεροποιήθηκε. Παράλληλα οι εταιρίες αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε σταθερή αν και επηρεάστηκε από τις αβεβαιότητες που προκάλεσε τον προηγούμενο μήνα το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Είναι σημαντικό ότι και οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, την οποία τοποθετούν για φέτος στο 8%, όσο περίπου προβλέπει και η κυβέρνηση. Για αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί η υγειονομική κατάσταση στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, εάν υπάρξει γενικό lockdown στην πρωτεύουσα το πλήγμα στην οικονομία θα είναι βαρύ σε όλη τη χώρα.
H ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ
Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για τον πληθυσμό της χώρας είναι συγκλονιστικά. Την περίοδο 2015-2019 ο αριθμός των θανάτων ήταν μεγαλύτερος κατά 140.000 σε σχέση με τις γεννήσεις. Μόνο το 2019 οι γεννήσεις ήταν 83.763 (μειωμένες κατά 3,1% σε σχέση με το 2018) ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 124.965 (αυξημένοι κατά 3,9% σε σχέση με το 2018) με αποτέλεσμα ο πληθυσμός μέσα σε μία χρονιά να μειωθεί κατά 41.202 άτομα. Το ισοζύγιο έγινε αρνητικό από το 2010, άλλο ένα απότοκο της οικονομικής κρίσης, καθώς υπήρξε μετανάστευση χιλιάδων νέων οικογενειαρχών στο εξωτερικό ενώ έγινε πιο δύσκολη η συντήρηση των νοικοκυριών. Απαιτούνται πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας γιατί το δημογραφικό τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr