Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Δεκαπέντε ημέρες μετά όχι μόνο δεν έχει εγκριθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, αλλά οι διαπραγματεύσεις γίνονται για το πότε θα ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία κερδίσαμε αλλά μπήκαν στο ψυγείο μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να χορηγήσει το επίδομα των 617 εκατομμυρίων ευρώ στους συνταξιούχους, χωρίς πρώτα να έχει συνεννοηθεί με τους δανειστές, όπως έχει δεσμευθεί εγγράφως.
Ελπίζουμε ότι τουλάχιστον σήμερα θα ληφθεί θετική απόφαση στις Βρυξέλλες και θα ανακληθεί το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Η δεύτερη αξιολόγηση μετατέθηκε για τα τέλη Ιανουαρίου στην καλύτερη περίπτωση ή τα τέλη Μαΐου στη χειρότερη, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος βγήκαν από την ατζέντα του 2017 και το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητεί μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσει την έγκρισή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ετσι ένα κοινωνικό μέτρο ενίσχυσης συνταξιούχων, που έλαβε ο κ. Τσίπρας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αρνητικές δημοσκοπήσεις για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και περιπλέκει τη διαπραγμάτευση σε βάρος της οικονομίας. Οσο για τους Γερμανούς, βρίσκουν ευκαιρία για να επαναφέρουν τα ακραία σενάρια, βασιζόμενοι μάλιστα στην υπογραφή του Ελληνα πρωθυπουργού στο τρίτο Μνημόνιο, όπου αναφέρεται ρητώς ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λαμβάνει μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα χωρίς πρώτα την έγκριση των δανειστών. Αυτά υπέγραψε τότε ο Τσίπρας, αυτά λούζεται τώρα. Με άλλα λόγια, με τους χειρισμούς του ρίχνει νερό στο μύλο του Σόιμπλε, ο οποίος ενδόμυχα επιθυμεί να επιβεβαιωθεί η θεωρία του ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει στο ευρώ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κόβει το ΕΚΑΣ στο μισό (αφαιρώντας από τους συνταξιούχους τα 420 εκατομμύρια από τα 617 εκατ. που τους δίνει), ξεκινά κατασχέσεις λογαριασμών για οφειλές στο ΙΚΑ κάτω των 5.000 ευρώ και αυξάνει τους έμμεσους φόρους που χτυπούν τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι κίνδυνοι για τη χώρα είναι μεγάλοι και ελπίζουμε να τους έχει αντιληφθεί ο πρωθυπουργός. Εν ανάγκη ας ρωτήσει τον Ευ. Βενιζέλο για τις λεπτομέρειες του «Σχεδίου Χ» που του είχε προτείνει το 2011 ο Σόιμπλε για έξοδο της χώρας από το ευρώ, με αναλήψεις λίγων ευρώ ημερησίως και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε σχολεία και νοσοκομεία.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ
Ενα σωστό μέτρο για την αντιμετώπιση των παράνομων δωρεάν μετακινήσεων, όπως είναι η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μετατίθεται για τον Απρίλιο, γιατί, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, δεν είναι έτοιμο το σύστημα και δεν έχουν εκπαιδευθεί οι εργαζόμενοι. Η εικόνα των συγκοινωνιών παραπέμπει σε διάλυση. Τα έσοδα των συγκοινωνιακών φορέων καταρρέουν παρά την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, τα ελλείμματα γιγαντώνονται και η εισιτηριοδιαφυγή γίνεται κανόνας λόγω της χαλάρωσης των ελέγχων, ενώ η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αναστέλλεται.
ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ MEDIA
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΔΟΛ που ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα θέτουν σε δοκιμασία τον όμιλο που απασχολεί πάνω από 500 εργαζόμενους.
Τα χρέη του ΔΟΛ προς τις τράπεζες είναι τεράστια και η δέσμευση λογαριασμών βάζει σε κίνδυνο το μέλλον της μεγαλύτερης εκδοτικής επιχείρησης. Ας ελπίσουμε ότι έστω και την ύστατη ώρα θα βρεθεί λύση ώστε και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους αλλά και οι τράπεζες να μη μείνουν με μία νεκρή επιχείρηση και ένα βουνό χρεών. Είναι δύσκολες οι ημέρες για τα media συνολικά λόγω της καθίζησης της αγοράς, όμως η ανάγκη για ενημέρωση δεν θα σταματήσει ποτέ.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου