Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η καταστροφή της γαλλικής κουζίνας, των μπιστρό, των μπαρ και όλης της συνοδευτικής κουλτούρας, δεν θα αποτελέσει μόνο οικονομική αλλά και πολιτισμική τραγωδία για την Ευρώπη. Φαντάζει όμως αναπόφευκτη, λόγω των αυστηρών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για να αποκρούσει το νέο κύμα Covid-19.
Παρίσι και άλλες 10 πόλεις τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν από τις 10 το βράδυ, ενώ στη Μασσαλία θα μείνουν εντελώς κλειστά τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. Ετσι οι σεφ και οι ενώσεις του κλάδου εξήγγειλαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή σε όλη τη χώρα.
Λίγο πριν από το μεσημέρι εστιάτορες, ιδιοκτήτες μπαρ και το προσωπικό τους θα σταθούν με μαύρα περιβραχιόνια έξω από τα μαγαζιά τους, εκπέμποντας SOS. «Πρέπει να κάνουμε λίγο θόρυβο, για να δείξουμε ότι είμαστε εδώ και αργοπεθαίνουμε», τόνισε ο Ετσεμπέστ.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Ο χώρος της εστίασης και των μπαρ είχε ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τις ταραχώδεις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων και τώρα ο κορονοϊός ήλθε να δώσει τη χαριστική βολή.
Βλέποντας τον «ασθενή να χαροπαλεύει» στην εντατική, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ έγραψε επιτέλους μια συνταγή, που πολλοί φοβούνται ότι θα αποδειχθεί ανεπαρκής μακροπρόθεσμα. Υστερα από συνάντηση του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ και άλλων υπουργών με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, ο Λεμέρ εξήγγειλε ότι το κράτος θα καλύψει έως 100% ως τις 31 Δεκεμβρίου τους μισθούς επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού, που θα μείνουν κλειστές ή θα υπολειτουργούν για λόγους δημόσιας υγείας.
Επίσης θα απαλλάξει τους ιδιοκτήτες από εργοδοτικές εισφορές και θα αυξήσει από 1.500 σε 10.000 ευρώ το βοήθημα ανά επιχείρηση από το ταμείο αλληλεγγύης κορονοϊού. Κι όποιος αντέξει…
Από την έντυπη έκδοση