Η απόφαση αυτή αποτελεί την κορύφωση μιας μακροχρόνιας νομικής διαμάχης, η οποία ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται τα δικαιώματα που βασίζονται στο φύλο στη Σκωτία, την Αγγλία και την Ουαλία.
Οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της οργάνωσης “For Women Scotland”, η οποία άσκησε προσφυγή κατά της κυβέρνησης της Σκωτίας, υποστηρίζοντας ότι οι προστασίες που βασίζονται στο φύλο πρέπει να ισχύουν μόνο για άτομα που έχουν γεννηθεί γυναίκες.
Ο δικαστής Λόρδος Hodge δήλωσε ότι η απόφαση δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως νίκη της μιας πλευράς έναντι της άλλης, και υπογράμμισε ότι ο νόμος εξακολουθεί να προσφέρει προστασία σε τρανς άτομα.
Η κυβέρνηση της Σκωτίας υποστήριξε στο δικαστήριο ότι τρανς άτομα με Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου (GRC) δικαιούνται τις ίδιες προστασίες με τις βιολογικές γυναίκες.
Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει σχετικά με τη σωστή ερμηνεία του Νόμου Ισότητας του 2010, ο οποίος ισχύει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Λόρδος Hodge δήλωσε:
«Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου είναι ότι οι όροι “γυναίκα” και “φύλο” στον Νόμο Ισότητας του 2010 αναφέρονται σε βιολογικές γυναίκες και βιολογικό φύλο.»
Ωστόσο, προσέθεσε:
«Προειδοποιούμε να μην εκληφθεί αυτή η απόφαση ως νίκη κάποιας ομάδας εις βάρος μιας άλλης — δεν είναι.»
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η νομοθεσία εξακολουθεί να προστατεύει τα τρανς άτομα:
«Τους παρέχει προστασία όχι μόνο μέσω του χαρακτηριστικού της αλλαγής φύλου, αλλά και απέναντι σε άμεσες και έμμεσες διακρίσεις, καθώς και σε παρενόχληση με βάση το φύλο που έχουν αποκτήσει.»