Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής δίνουν την εικόνα μιας οικονομίας, που κινήθηκε με τη «νεκρά ταχύτητα», θυμόμαστε όλοι ότι Απρίλιο και Μάιο τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά, ενώ μόλις από τα τέλη Ιουνίου επιτράπηκαν οι διεθνείς μετακινήσεις και το σταδιακό άνοιγμα του επιχειρείν.
Υπό το πρίσμα αυτό, η συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σοκάρει αλλά δεν αποτελεί έκπληξη, σε όλο τον κόσμο η ύφεση τους προηγούμενους μήνες έσπασε κάθε ιστορικό ρεκόρ. Θα λέγαμε μάλιστα ότι σε σύγκριση με τις επιδόσεις των χωρών της ευρωζώνης τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της Κομισιόν. Είμαστε ακριβώς στον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. όταν στην αρχή της πανδημίας οι Βρυξέλλες προέβλεπαν ότι θα είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση στη ζώνη του ευρώ.
Εάν συμπεριλάβουμε και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, που επικαιροποιήθηκαν επί τα βελτίω στο -0,5%, τότε η ύφεση στο εξάμηνο είναι της τάξης του 7,8%, κοντά στην εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για 8% σε διάστημα έτους.
Και εδώ αρχίζει η κομματική σπέκουλα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει και μία ειδίκευση στα θέματα της ύφεσης (καθώς επί των ημερών του την περίοδο 2015-2016 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ευρωζώνης με αρνητικό πρόσημο στο ΑΕΠ) κατήγγειλε ότι «η οικονομία καταρρέει αλλά η κυβέρνηση εθελοτυφλεί», ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη τονίζοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει από νωρίς και είχε θωρακίσει τη χώρα για να μη χρειαστεί να δούμε αυτά τα νούμερα».
Ο Σταϊκούρας δεν άκουσε τον Τσακαλώτο και έτσι η Ελλάδα έπεσε σε ύφεση «με υπογραφή Μητσοτάκη», όπως συμπέρανε ο έτερος τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο οποίος τη βραδιά που αποφασίστηκε το δημοψήφισμα του 2015 ήταν σίγουρος ότι «ξημερώνει μία ωραία ημέρα για τη δημοκρατία και την Ελλάδα» όταν εκείνη την ώρα έκλειναν οι τράπεζες και η χώρα έμπαινε στο τούνελ του τρίτου μνημονίου.
Ούτε σύλλογος απόρων κορασίδων…
Ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από τις ακραίες υπερβολές του με αποτέλεσμα να συγκρούεται με την πραγματικότητα. Πρόβλημα στην οικονομία υπάρχει, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό και δεν έχει την υπογραφή Μητσοτάκη αλλά του covid 19.
Η «νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση δεν άκουσε τον Τσακαλώτο και τον Παππά εγκαίρως αλλά οι φωνές της Αριστεράς δεν εισακούστηκαν ούτε στην Ισπανία, όπου η ύφεση στο ίδιο διάστημα ήταν 18,5%. Τόσο άκαρδοι είναι στην Κουμουνδούρου, προειδοποιούσαν τον Σταϊκούρα για το πώς θα μπορούσε να γλιτώσει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ και άφησαν ανενημέρωτο τον σύντροφο Ιγκλέσιας των Podemos που είναι αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Σάντσεθ και έπεσε στη μαύρη τρύπα της ισπανικής οικονομίας.
Το μείζον δεν είναι οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, όλοι θυμόμαστε τις επιδόσεις και κυρίως τον λογαριασμό της περιόδου Τσίπρα. Εκεί που θα κριθεί η κυβέρνηση είναι στην κούρσα της ανάκαμψης. Μέχρι τώρα κατάφερε να μην είμαστε οι πρώτοι στην ύφεση, δεν πρέπει να καταλήξουμε και ουραγοί στην ανάπτυξη.
Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς αλλά τονίζουν την ανάγκη να μη χαθεί η, τελευταία ίσως, ευκαιρία της χώρας να αποκτήσει ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, που δεν θα βασίζεται στη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού. Γιατί έπονται και τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, που θα συμπεριλάβουν την πτώση της τουριστικής κίνησης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr