Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Προφανώς ο πρωθυπουργός, αντί να έχει να διαχειριστεί ένα «ανέμελο» 2020 όπως φαινόταν στις αρχές του έτους, περίμενε πώς και πώς να εμφανισθεί η χειρότερη πανδημία από τη δεκαετία του 1920 για να σχεδιάσει την «αποδιάρθρωση» των εργασιακών σχέσεων.
Επόμενο στάδιο για την Κουμουνδούρου θα είναι να ισχυρισθεί ότι η φονική πανδημία δεν ξεκίνησε από την επαρχία Γουχάν της Κίνας, αλλά από κάποιον μοχθηρό εγκέφαλο στα υπόγεια του Μαξίμου. Δεν μπορεί, όταν οι θεωρίες συνωμοσίας ανθούν στα κοινωνικά δίκτυα όλο και κάποιοι θα πιστέψουν ότι το κακό ξεκίνησε από το Μαξίμου.
Γιατί μήπως το επιχείρημα ότι την ύφεση την έφερε ο Μητσοτάκης και όχι ο κορονοϊός είναι πιο πιστευτό; Σχεδόν ταυτόχρονα με τις σχετικές καταγγελίες του Τσίπρα ήρθαν τα στοιχεία για την ύφεση στη Βρετανία, που τον Απρίλιο ξεπέρασε το 20%, προφανώς και εκεί κάπου θα φταίει ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών, η βιομηχανική παραγωγή βούτηξε κατά 17% στην ευρωζώνη.
Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες, για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία φταίει ο Μητσοτάκης, το λέει και ο κ. Τσίπρας που είναι ειδικός σε θέματα ύφεσης. Ηταν ο μοναδικός «καπετάνιος», για να χρησιμοποιήσουμε την έκφρασή του, που την περίοδο 2015-2016 έριξε τη χώρα στα βράχια της ύφεσης, όταν οι Ευρωπαίοι κυβερνήτες οδηγούσαν τις οικονομίες τους στα πελάγη της ανάπτυξης.
Στο πρώτο δίμηνο του έτους, δηλαδή πριν μεσολαβήσει το κλείσιμο της αγοράς λόγω κορονοϊού, η οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό άνω του 3%, για αυτό και τελικά ή ύφεση στο τρίμηνο φρέναρε στο 0,9%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη έτρεχε με 3,6%. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να δεχθεί την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά συνολικά από τη χώρα, είχε επενδύσει σε καταστροφές, που μοιραία οδηγούν σε πολιτικές ανακατατάξεις, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου αναζητούνται ευθύνες για τους χιλιάδες νεκρούς.
Ο Μητσοτάκης χειρίσθηκε αποτελεσματικά την κρίση της πανδημίας και έχει θέσει τις βάσεις για ισχυρή ανάκαμψη μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο η Ελλάδα θα έχει το μεγαλύτερο αναλογικά μερίδιο της Ευρώπης.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Οσο αρνείται την πραγματικότητα ο Τσίπρας τόσο θα καταφεύγει σε ακραίες θεωρίες, οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να αναδεικνύουν την πολιτική του απόγνωση.
ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Μπορεί ο Ερντογάν να έχει κλιμακώσει στα άκρα τις προκλήσεις του στο Αιγαίο, αλλά η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας δεν είναι καθόλου ευχάριστη για το κόμμα του. Ενδεχομένως να είναι αυτός ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποδυθεί σε έναν παροξυσμό κατά της Ελλάδας αλλά και του χριστιανισμού.
Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν αλλά και οι υπερεθνικιστές εταίροι του έχουν υποχωρήσει αισθητά στις δημοσκοπήσεις.
Το ΑΚΡ έχει χάσει 10 μονάδες και βρίσκεται κοντά στο 33%, ενώ προηγείται σταθερά η αντιπολίτευση αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού για την ακρίβεια και τη νομισματική αστάθεια. Η λίρα υποτιμάται διαρκώς ανεβάζοντας στα ύψη τιμές βασικών αγαθών αλλά και τα ενοίκια, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευθεί λόγω της πτώσης του τουρισμού και της καθίζησης των εξαγωγών, που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν την υποτίμηση του νομίσματος.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις για πρόωρες κάλπες, ενώ το AKP ετοιμάζει αλλαγές στο εκλογικό σύστημα προκειμένου να εξουδετερώσει τη δυναμική νέων κομμάτων που έχουν ιδρυθεί από τον Νταβούτογλου ή τον φιλελεύθερο Μπαμπατσάν.
Αντίστοιχα κόλπα είχε επιχειρήσει ο Τούρκος πρόεδρος στις δημοτικές εκλογές προκειμένου να ακυρώσει τη νίκη του Ιμάμογλου, στην Κωνσταντινούπολη, που θεωρείται πλέον ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη γείτονα. Ο Ερντογάν βρυχάται στη Μεσόγειο, όμως εντός των συνόρων αντιμετωπίζει τη δυσπιστία και τη δυσαρέσκεια των πολιτών.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση