Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΤΟ ΠΡΩΤΟ σοβαρό «κρούσμα» υπήρξε όταν ο Ι. Καποδίστριας εμφανίστηκε σαν… «δικτάτορας». Ακολούθησε η προσπάθεια αποδόμησης του Α. Κοραή, ως ενός άπειρου κυβερνήτη που ωχριούσε μπροστά στον -προτιμητέο- έμπειρο μουσουλμάνο κυβερνήτη. Μετά ήρθαν κάποιες ψιλοάσχετες αναρτήσεις για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, όπου κυριάρχησε μόνο το υπέροχο «Ζ» του Κ. Γαβρά. Μέχρι που ήρθε η «κατραπακιά» με τον Γ. Καραϊσκάκη. Ο οποίος εμφανίστηκε περίπου ως «ο σεξιστής» και μισογύνης «επιβήτορας του Γένους». Το άρθρο, βέβαια, κατέβηκε από την ιστοσελίδα και η Επιτροπή πήρε τις αποστάσεις της από το δημοσίευμα. Ωστόσο, τα «αλλόκοτα περιστατικά» πληθαίνουν. Και, όπως ακούγεται, ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε την ωραία και φιλόδοξη ιδέα του μεγαλοπρεπούς εορτασμού των 200 χρόνων από την παλιγγενεσία, δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής. Αλλιώς ξεκίνησε η Επιτροπή κι αλλιώς πορεύεται.
Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, μετά από πέντε χρόνια, με πολιτική μεγαθυμία και ανοικτό πνεύμα, ανέθεσε -ευφυώς- στην ικανή Γ. Αγγελοπούλου να διοργανώσει τον εορτασμό των 200 χρόνων. Το γεγονός χαιρετίστηκε σχεδόν απ’ όλους και η ευρείας αντιπροσώπευσης επιτροπή ενδύθηκε νωρίς του αναγκαίου κύρους, προκειμένου να επιτελέσει το σπουδαίο έργο της. Δεν είναι όμως δουλειά της Επιτροπής να ξαναγράψει την Ιστορία. Και μάλιστα κρίνοντας γεγονότα όχι στον ιστορικό χρόνο που έγιναν, αλλά με «διεθνιστικά» και «ταξικά» κριτήρια του σήμερα. Τι πιο αντι-ιστορικό και ολισθηρό; Δεν είναι να δουλειά της να κάνει αξιολογικές κρίσεις για γεγονότα και πρόσωπα. Δεν είναι δουλειά της να οξύνει αντιθέσεις επί ιστορικών γεγονότων ή ιδεολογικά φορτισμένων θεμάτων.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, είναι αποστολή του Greece 2021 να ενώσει, να τονώσει την εθνική αυτοπεποίθηση και να ενισχύσει το καλώς νοούμενο φρόνημα μιας χώρας που υπέστη τον τουρκικό ζυγό για 400 χρόνια και άντεξε. Και τώρα -τύχη κακή-, μετά από 10 χρόνια Μνημονίων και ταλαιπωρίας, χρειάστηκε να μπορέσει να αντεπεξέλθει (ευτυχώς, με μεγάλη επιτυχία) στην κρίση της πανδημίας. Ακόμα πιο «ευτυχής» η συγκυρία για την Επιτροπή. Ακόμα μεγαλύτερα τα περιθώριά της να λειτουργήσει προωθητικά και σαν βάλσαμο στις πληγές της χώρας.
ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ, όμως, βλέπει κανείς στραβοπατήματα. Βλέπει την προσπάθεια κάποιων να ξαναγράψουν την Ιστορία, όχι διορθώνοντας βλαβερές ωραιοποιήσεις, αλλά με πρόθεση απομείωσης της σημασίας της Επανάστασης του 1821 και των πρωταγωνιστών της. Οπως και όσων μετά την Επανάσταση και τον τότε εμφύλιο κατάφεραν και έφτιαξαν ένα κράτος. Βλέπει κανείς π.χ. τον διαχειριστή του #GREECE2021 να ειρωνεύεται όσους εκφράζουν ενστάσεις ή διαμαρτύρονται για τον τρόπο προσέγγισης κάποιων μελών της Επιτροπής στα ιστορικά γεγονότα.
ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ τα 200 χρόνια της παλιγγενεσίας. Και έχουμε ανάγκη να ενωθούμε και να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν κι όχι αυτά που μας διχάζουν. Και να ατενίσουμε το δύσκολο μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Οχι όμως διά της «πλαγίας» επιβολής απόψεων. Ούτε με χαριστικούς συμβιβασμούς σε βάρος της Ιστορίας και χάρη σε έναν ουσιαστικά ανύπαρκτο διχασμό τού σήμερα. Ο οποίος άλλωστε δεν αντανακλά ιστορικές ανάγκες, παρά μόνο τις κομματικές αναγκαιότητες ενός υπό κατάρρευση πολιτικού χώρου, ο οποίος στο μεταξύ οικειοποιήθηκε τη διανόηση και διεκδίκησε να ξαναγράψει την Ιστορία από την πλευρά του «αδικημένου».
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΟΧΙ. ΑΥΤΟ δεν είναι ενότητα. Δεν είναι εφαλτήριο στο μέλλον. Είναι δουλεία στις επουλωμένες πληγές του τελευταίου Εμφυλίου. Και είναι εκτός των αρμοδιοτήτων κάποιων μελών της Επιτροπής, τα οποία αναγνωρίζουν στους εαυτούς τους ιδιότητες και αρμοδιότητες που κανένας δεν τους έδωσε. Πρώτα απ’ όλους, η ίδια η επιτροπή και η Γ. Αγγελοπούλου είναι βέβαιο πως θα επαναφέρουν το φιλόδοξο εγχείρημα στις ράγες του.
ΤΙΝΑΞΕ ΤΗΝ ΜΠΑΝΚΑ,ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΟΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ
Του ξέφυγε; Το είπε σκόπιμα για να προϊδεάσει τι θα γίνει όταν «ξαναέρθουν»; Είναι αδιάφορο μπροστά στη σημασία αυτού που είπε ο Π. Πολάκης στην Προανακριτική. Ο «αψύς», που, όπως φαίνεται, δεν είναι και στα καλύτερά του λόγω των εσωκομματικών πυρών που δέχεται, φέρεται να είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 σκεπτόταν κανονικά να κάνει «ντου» όχι μόνο στο Νομισματοκοπείο, αλλά και στις τραπεζικές θυρίδες των Ελλήνων πολιτών! Οι οποίες, κατά τον «επαναστάτη», είχαν μέσα δισεκατομμύρια και «έπρεπε να ανοίξουν τον Αύγουστο» του 2015. Παρά το γεγονός ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται εισαγγελική εντολή… Ο Π. Πολάκης φέρεται να ομολόγησε πως σχεδίαζαν κανονικό πλιάτσικο και ότι ο ίδιος ήταν σύμφωνος. Αλαλα τα χείλη των ασεβών! Κι αυτή η ομολογία προέκυψε επειδή ο Π. Πολάκης έπρεπε να απαντήσει γιατί εκείνο το δραματικό καλοκαίρι που η χώρα βρέθηκε μετεωριζόμενη στον γκρεμό δεν εκδόθηκε δελτίο τιμών για τα φάρμακα. Εκείνη την περίοδο φέρεται να είπε ότι «η χώρα βρισκόταν κοντά στη χρεοκοπία» και έπρεπε να γίνουν άλλα πράγματα, όπως το άνοιγμα των θυρίδων… Από τι γλίτωσε η χώρα;
Τέλος οι πρόωρες εκλογές
Με απόλυτο και κάθετο τρόπο ο Κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στο Star έκοψε κάθε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, επιβεβαιώνοντας πλήρως τον «Τύπο της Κυριακής». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις πρόωρες εκλογές «τακτικισμό» και την εκλογολογία «εντελώς ανεύθυνη» συζήτηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας μπορεί να ανακουφίστηκαν από το φόβο που τους διακατέχει μήνες τώρα, ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να παραμείνει θεσμικός, σοβαρός και υπεύθυνος μέχρι τέλους. Κάνοντας πιο μεγάλο το κοντράστ του με τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του Α. Τσίπρα, ο οποίος το 2015, και αφότου είχε περάσει το τρίτο Μνημόνιο με «ξένες πλάτες», έριξε την εκλογική ζαριά του Σεπτεμβρίου, πριν να καταλάβουν καλά-καλά οι πολίτες τι ακριβώς είχε συμβεί.
Η χθεσινή κίνηση του πρωθυπουργού δείχνει πως εμπιστεύεται το σχέδιο της κυβέρνησής του και πιστεύει ότι -όπως έχει κάνει έως τώρα- ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί και θα εκτιμήσει το έργο και την αποτελεσματικότητα της. Ισως είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που ένας πρωθυπουργός επιδιώκει τη θετική ψήφο των πολιτών και όχι την καταψήφιση του αντιπάλου του.
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου