Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Η κατάσταση, όμως, είναι πρωτόγνωρη. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς. Κατ’ αρχάς είναι θετικό πως η χώρα αντιμετώπισε επιτυχώς το πρώτο κύμα της διασποράς του κορονοϊού. Υπήρξαν ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με όσα έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της κυβέρνησης πιστώνονται αυτή τη μεγάλη επιτυχία.
Η οικονομική κρίση φαντάζει αυτή τη στιγμή ως ένα παγκόσμιο τσουνάμι. Η κυβέρνηση, όπως όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο, δεν φέρει την ευθύνη για την κρίση, αλλά πρέπει να τη διαχειριστεί ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες σε θέσεις εργασίας και εισοδήματα.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, ρίχνει 24 δισεκατομμύρια για επιδότηση μισθών και στήριξη επιχειρήσεων. Αρκούν; Ερώτημα πολλών δισεκατομμυρίων, όπως και η απάντηση, που θα δοθεί ουσιαστικά προς το τέλους του έτους.
ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να γνωρίζει. Οι προβλέψεις είναι από δύσκολες έως απίθανες αυτή την εποχή. Η αβεβαιότητα είναι τεράστια. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία. Ο,τι κι αν κάνουμε εμείς εδώ σαν κράτος και πολίτες, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον υπόλοιπο πλανήτη.
ΑΡΑ, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά στις διατυπώσεις τους τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Ας παίξουν καλύτερα τζόκερ αντί να τσακώνονται για το αν η ύφεση θα είναι 4%, 9% ή 14%. Είναι πραγματικά αστείο να σφάζονται για κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Και ας μην το παίζουν τόσο… large στον ΣΥΡΙΖΑ, που κραυγάζουν ότι πρέπει να δοθούν και άλλα χρήματα για στήριξη. Πόσα; Πενήντα δισεκατομμύρια, εξήντα; Ή μήπως καμιά 100αριά δισεκατομμύρια, όσα κόστισε η τραγελαφική διαπραγμάτευσή τους το 2015, τότε που υποτίθεται πως θα έσκιζαν τα Μνημόνια και θα διέγραφαν το χρέος;
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ σε μια νέα παράξενη εποχή. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά να είμαστε και ρεαλιστές. Η παγκόσμια ύφεση που θα έρθει θα είναι πρωτοφανής. Αυτό σημαίνει λουκέτα σε επιχειρήσεις και υποβάθμιση βιοτικού επιπέδου. Μόλις βγήκαμε από το τούνελ των Μνημονίων και είπαμε να ανασάνουμε, μπαίνουμε σε μια γκρίζα οικονομική κατάσταση που μπορεί στην πορεία να γίνει μαύρη. Γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν και πότε θα έρθει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πόσο ισχυρό θα είναι και πόσο θα επηρεάσει εκ νέου την παγκόσμια οικονομία.
ΚΑΙ ας μην αρχίσουν οι θεωρίες πως για όλα φταίει το lockdown. Ας ρίξουμε μια ματιά στη Σουηδία. Δεν έκαναν lockdown. Εσπασαν ρεκόρ στους θανάτους. Ετοιμάζονται να σπάσουν και ρεκόρ στην ύφεση.
ΝΑΙ, θα ξαναζήσουμε ζόρικες καταστάσεις. Εχει μεγάλη σημασία, όμως, να τις αντιμετωπίσουμε με βάση τη λογική και όχι ψεκασμένες θεωρίες. Με βάση ένα σχέδιο και όχι λαϊκιστικές φαντασιώσεις. Εχει σημασία να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη οικονομική κρίση όπως και την υγειονομική. Mε σύνεση, ψυχραιμία και ενότητα. Μόνο έτσι μπορούμε και τώρα να βγούμε νικητές…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση