Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Κάθε απάντηση δεκτή, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν, όπως επίσης η διαπίστωση ότι αρκετοί εκπρόσωποι του έθνους διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό, ακόμη και ορισμένοι που από το πρωί μέχρι το βράδυ καταγγέλλουν τις γερμανικές τράπεζες.
Ως ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και κοινωνίας θα ήταν όλοι οι βουλευτές να μεταφέρουν τις καταθέσεις του εξωτερικού στις εγχώριες τράπεζες. Είναι απίστευτο ότι αρκετοί από τους «300» προτιμούν να καταθέτουν τα χρήματά τους σε ιδρύματα του εξωτερικού ενώ στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και ορισμένοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φαίνεται ότι δίνουν τον «αγώνα για το λαό» διαθέτοντας ταυτόχρονα βιβλιάρια αγγλικών και γερμανικών τραπεζών.
Η «παλιννόστηση» των κεφαλαίων αυτών είναι απαραίτητη. Με αυτό τον τρόπο οι βουλευτές θα έδειχναν εμπράκτως την πίστη τους στις προοπτικές του πιστωτικού μας συστήματος και ταυτόχρονα θα σταματούσαν την παραφιλολογία για την οικονομική τους συμπεριφορά. Ενα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να γίνει από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος απευθύνοντας προσκλητήριο επιστροφής των ελληνικών κεφαλαίων του εξωτερικού στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Και η κυβέρνηση θα μπορούσε να θεσμοθετήσει φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με κεφάλαια που σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό. Οχι μόνο βουλευτών αλλά και πολλών φορολογουμένων, οι οποίοι τα χρόνια των μεγάλων αβεβαιοτήτων είχαν στείλει τις καταθέσεις τους σε ξένες τράπεζες.
Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με μεγάλη πλειοψηφία συνιστά μια μεγάλη κοινωνική και οικονομική μεταρρύθμιση, ευρύτερη από μια τυπική ανάπλαση. Η πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια κέρδισε πολλές θέσεις στη λίστα με τους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς και με την ταυτόχρονη έκρηξη του Airbnb κατάφερε να έχει ξένους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση του κορονοϊού.
Μένει ώσπου να φύγει…
Η Αθήνα τώρα χρειάζεται μια επανεκκίνηση και το σχέδιο που παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δίνει νέες αναπτυξιακές διαστάσεις και καθιστά την πόλη πιο φιλική στο περιβάλλον και κυρίως πιο ανθρώπινη. Οι πεζοδρομήσεις κεντρικών δρόμων, η απαγόρευση της κυκλοφορίας Ι.Χ. σε συνοικίες-σύμβολα της πόλης όπως η Πλάκα και η ενίσχυση των μέσων μεταφοράς δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτεύουσας με πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι Αρχές προσέχουν το «ιστορικό τους κέντρο» καθώς αναγνωρίζουν τη σημασία του για την τουριστική προβολή του τόπου τους, αλλά κυρίως το συμβολισμό που μεταφέρει στους επισκέπτες για τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Η αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας θα οδηγήσει την πρωτεύουσα σε μια νέα εποχή, γι’ αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσει.
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος για άλλα 6 χρόνια. Η διαδρομή του κ. Στουρνάρα πέρασε από δυσκολίες που δεν θα φανταζόταν όταν αναλάμβανε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας τον Μάιο του 2014. Κλειστές τράπεζες και capital controls, εξαίρεση της Ελλάδας το 2015 από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι, επιθέσεις από το γνωστό κύκλωμα για την υπόθεση Novartis, γενικώς ο διοικητής της ΤτΕ είχε να αντιμετωπίσει «ενδιαφέρουσες» προκλήσεις. Κορυφαία στιγμή βέβαια οι προσπάθειες για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, όταν οι μισοί κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν της γραμμής προς το Νομισματοκοπείο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες υποδέχθηκε με ειρωνεία την ανακοίνωση της κυβέρνησης, όμως το καλοκαίρι του 2015, όταν όλα κρέμονταν από μία κλωστή, η στάση των στελεχών του Μαξίμου ήταν εντελώς διαφορετική. Χθες, η Κουμουνδούρου κατήγγειλε τον διοικητή της ΤτΕ ότι επί Τσίπρα έπεφτε διαρκώς έξω στις προβλέψεις του και ότι προέβαλε σθεναρή αντίσταση στο σχέδιο για καθαρή έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια θέτοντας την πιστοληπτική γραμμή στήριξης ως δήθεν μοναδική λύση ενώ πίεζε για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Το ωραίο είναι ότι οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μείωσαν το αφορολόγητο όριο τον Μάιο του 2016, όταν απειλούσε με παραίτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι να υπογράψει τη σχετική εντολή της τρόικας και μείωσαν τις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου και με τις αυξημένες εισφορές σε κύριες και επικουρικές. Σε κάθε περίπτωση και η νέα θητεία του διοικητή συμπίπτει με μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία, το βέβαιο είναι ότι δεν θα πλήξει στο γραφείο του.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση