Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αντίστοιχα μέτρα έχουν λάβει και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, μόνο που εκεί το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης και ενίσχυσης της ρευστότητας. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» έκανε λόγο για «τραπεζική τυραννία» στα δάνεια με αποτέλεσμα να μην εκταμιεύονται γρήγορα τα ποσά που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση.
«Οποιο τραπεζικό στέλεχος νομίζει ότι ξέρει τι θα γίνει και μπορεί να παρακάμψει είτε την πολιτική ηγεσία της κυβερνήσεως είτε την ηγεσία της τραπέζης του κάνει μεγάλο λάθος και βλάπτει την τράπεζά του. Το εγγυοδοτικό μας πρόγραμμα είναι να εκταμιευθεί τον Ιούλιο και όχι τον Δεκέμβριο. Τα χρήματα πρέπει να κατευθύνονται σε επιχειρήσεις υγιείς και μικρές και όχι για τις μεγάλες μόνο», ανέφερε ο υπουργός, περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέναντι στο τραπεζικό σύστημα.
Είτε οι διαδικασίες είναι μακρόσυρτες είτε τρώνε «πόρτα» από τραπεζικά στελέχη που προτιμούν τους δικούς τους καλούς πελάτες για να προσφέρουν τα δάνεια της κυβέρνησης, απορρίπτοντας τις αιτήσεις όσων έχουν πραγματικά προβλήματα ρευστότητας λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να λύνει τα προβλήματα, ο κ. Γεωργιάδης απείλησε χθες τους τραπεζίτες ότι εάν δεν προχωρήσουν σε γρήγορες χρηματοδοτήσεις θα αφαιρεί τα κονδύλια και θα τα διαθέτει σε άλλες τράπεζες με ταχύτερους ρυθμούς. Δεν ξέρουμε εάν η φοβέρα θα πιάσει τόπο, το βέβαιο είναι ότι εάν για εγγυήσεις 1,5 δισεκατομμυρίου πρέπει να κινητοποιηθεί όλο το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου κάποια τραπεζικά στελέχη, «αυτονομημένα» τα χαρακτήρισε ο υπ. Ανάπτυξης, να κάνουν τη δουλειά τους, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο όταν η Ελλάδα θα εξασφαλίσει σχεδόν 32 δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης για να διαμορφώσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.
Ανάπτυξη χωρίς τράπεζες δεν γίνεται, αρκεί να έχουμε τράπεζες που να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση και από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει ακριβά τις ανακεφαλαιοποιήσεις του πιστωτικού συστήματος (και ιδίως την τρίτη επί ΣΥΡΙΖΑ όπου οι τράπεζες παραδόθηκαν αντί πινακίου φακής σε απρόσωπα funds), χρέος της κυβέρνησης είναι να βάλει τους κανόνες από τώρα. Αλλιώς είμαστε ικανοί να πάρουμε δεκάδες δισ. από τις Βρυξέλλες και οι εκταμιεύσεις για την πραγματική οικονομία να περιμένουν ματαίως τις υπογραφές κάποιων στελεχών. Αυτονομημένων ή μη.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Εύλογη η διαμαρτυρία του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνου Κόλλια για τον εξοβελισμό των οικονομικών μαθημάτων από το σχολικό πρόγραμμα του Γυμνασίου και του Λυκείου. Σε μία περίοδο κατά την οποία όλα περιστρέφονται γύρω από την οικονομία, που αντιμετωπίζεται πλέον ως κοινωνική επιστήμη, οι νέοι πρέπει να αποκτούν γνώση για τη λειτουργία της και όχι αυτό το γνωστικό πεδίο να αντιμετωπίζεται ως πάρεργο. Δυστυχώς το σχολείο έχει λάβει «εξεταστοκεντρική» μορφή, όλα περιστρέφονται γύρω από τις Πανελλαδικές, όπου και εκεί χαθεί κατά κράτος η μάχη από τη φροντιστηριακή εκπαίδευση.
Ο αποκλεισμός μαθημάτων που έχουν σχέση με την οικονομία από το ωρολόγιο πρόγραμμα θα αποβεί σε βάρος της ποιότητας της Παιδείας αλλά και της κοινωνίας τού αύριο. Δεν πρέπει να απορούμε πώς ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας έχει παραδοθεί σε θεωρίες συνωμοσίες και αγνοεί βασικές αρχές του πώς λειτουργεί η οικονομία.
Ο κ. Κόλλιας προτείνει την εισαγωγή του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας» στην Α’ ή τη Β’ Λυκείου, την ένταξη της «Οργάνωσης και Διοίκησης» στον προσανατολισμό της Οικονομίας και Πληροφορικής της Γ’ Λυκείου, ενώ το μάθημα της «Οικιακής Οικονομίας» μπορεί να γίνει εργαστηριακό για τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.
«NEIN» ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Ελλάδα δημιουργεί τις συνθήκες για γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας. Η χώρα ανοίγει σταδιακά τις πύλες της στον τουρισμό, ενώ διεθνή μέσα ενημέρωσης την προβάλλουν ως έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς. Αντιθέτως, στην Τουρκία η κατάσταση είναι διαφορετική και έχει δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο με το Βερολίνο μετά την απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίσει ως «επικίνδυνη» λόγω κορονοϊού τη γειτονική χώρα μπλοκάροντας ουσιαστική την τουριστική κίνηση.
Σύμφωνα με στοιχεία τουριστικών πρακτόρων, το ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστών για να έρθουν στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως προκύπτει από τις αναζητήσεις στις σχετικές ιστοσελίδες ενώ μετά την απόφαση του Βερολίνου να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών όσους εισέρχονται από την Τουρκία θέτει εκτός παιχνιδιού έναν ισχυρό ανταγωνιστή. Η Αγκυρα έχει αντιδράσει με διαβήματα διαμαρτυρίας κατά του γερμανικού ΥΠΕΞ, ωστόσο δύσκολα θα αλλάξει το «nein» στον τουρκικό τουρισμό.
Από την έντυπη έκδοση