Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι παρά τη διεθνώς αναγνωρισμένα έγκαιρη και σωστή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, θα υπάρξουν κι άλλα θύματα. Ευτυχώς πολύ λιγότερα απ’ όσα σε άλλες πολύ πιο προηγμένες χώρες. Και τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν κι άλλο. Σημαίνει, επίσης, ότι δεν θα ξαναανοίξουν αμέσως όλες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν. Δηλαδή κάποιοι άνθρωποι δεν θα βρουν αμέσως τις δουλειές τους να τους περιμένουν. Κάποιοι μπορεί να μην τις ξαναβρούν ποτέ και θα πρέπει να βρουν κάποια άλλη. Εκεί και τότε θα κριθεί πιο σοβαρά η σοβαρότητα της κυβέρνησης και η αξιοπιστία του κράτους πρόνοιας. Το οποίο εμφανίστηκε ξανά μπροστά μας με τρόπο επιβλητικό, εκθέτοντας όσους το απαξίωσαν στο όνομα μιας ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς.
ΟΜΩΣ εκτός απ’ αυτά τα αρνητικά αποτυπώματα η κρίση θα αφήσει πίσω της και θετικά αποτυπώματα. Οχι μόνο την αξιοθαύμαστη πειθαρχία που έδειξε η μεγάλη πλειοψηφία και την περισσή αλληλεγγύη που κάλυψε πολλές από τις αδυναμίες ενός ταλαιπωρημένου κράτους. Θα αφήσει πίσω της ένα πολύ πιο σύγχρονο και ισχυρό ΕΣΥ. Παρά τις υποκριτικές οιμωγές του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Στα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από το ΕΣΥ (κυρίως συνταξιοδοτήσεις) 8.577. Και προσλήφθηκαν 7.205. Ενώ τώρα μέσα σε λίγες εβδομάδες εγκρίθηκαν περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας νοσηλευτικού προσωπικού, από τους οποίους οι 2.000 έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία. Αν ζούσε ο μακαρίτης ο Μένιος Κουτσόγιωργας, πιθανώς θα έλεγε ξανά το περίφημο «δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε»…
ΟΜΩΣ, ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα στην προσπάθειά της να σταθεί ξανά στα πόδια της θα έχει ένα πανίσχυρο όπλο, που το κατέκτησε εν μέσω της κρίσης. Θα διαθέτει ένα αρκετά πλήρες ψηφιακό κράτος, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί «μέγας ευεργέτης» στην ανάταξη της οικονομίας και στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών. Ο Κ. Μητσοτάκης με συνεργάτη-πρωτεργάτη τον Κ. Πιερρακάκη (και τους συνεργάτες του) κυριολεκτικά έκαναν την κρίση ευκαιρία.
Με έναν πραγματικά εντυπωσιακό τρόπο δημιουργήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ ψηφιακές υποδομές, τις οποίες ο Ελληνας δεν τις είχε δει ούτε στο όνειρό του. Και εξίσου εντυπωσιακά γρήγορα προσαρμόστηκε σε αυτές, επιτρέποντας στο κράτος να λειτουργήσει και να ανταπεξέλθει σε αυτές τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες. Πρόκειται για μια κληρονομιά ανεκτίμητης -προς το παρόν-αξίας, η οποία όμως είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί θησαυρός, όταν με το καλό περάσει η κρίση και γίνει ο τελικός λογαριασμός.
ΑΥΤΟ που συνέβη είναι ένα πραγματικό επίτευγμα. Και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό -αν συνυπολογίσει κανείς και την αποτελεσματική διαχείριση του Εβρου- γιατί ο ελληνικός λαός, είτε με γνώση, είτε από ένστικτο, εμπιστεύτηκε τον Κ. Μητσοτάκη, τερματίζοντας τον κυβερνητικό βίο των μαθητευόμενων μάγων, οι οποίοι άλλοτε έπαιζαν με τις αυταπάτες τους, άλλοτε με την άγνοιά τους και συνέχεια με τις εμμονές τους. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο μεταρρυθμιστής που είναι και η απάντηση στις ανάγκες της χώρας και της εποχής.
ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ»
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Είναι κοινό μυστικό πια ότι η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και στο κλείσιμο των συνόρων στον Εβρο και κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν αναγκαστική. Του την επέβαλε η κοινωνία που αγκάλιασε με θέρμη τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και τις δύο κρίσεις. Είναι μια μίζερη συναίνεση. Είναι η απρόθυμη και παγωμένη συμπεριφορά κάποιου που κάνει κάτι, επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Κι αυτό όσο περνούν οι μέρες φαίνεται όλο και πιο πολύ.
Γι’ αυτό και η συγκρατημένη προσωπική συμπεριφορά του Α. Τσίπρα είναι «σαν τη μύγα μες το γάλα» του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν λογής-λογής «φρούτα»: Υπάρχουν αυτοί που κάνουν την τρίχα τριχιά. Υπάρχουν αυτοί που πιάνονται από fake news για να ψελλίσουν κάτι. Υπάρχουν αυτοί που τραβάνε από τα μαλλιά επιστημονικές απόψεις για να αμφισβητήσουν το προφανές και το αυταπόδεικτο. Οτι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 2-3 χωρών που αναγνωρισμένα είχαν την καλύτερη αντίδραση.
Υπάρχουν κι αυτοί που πίστεψαν ότι μπορούσαν να αποδομήσουν τον Σ. Τσιόδρα και τον Ν. Χαρδαλιά, για να χτυπήσουν τον Κ. Μητσοτάκη. Υπάρχουν κι αυτοί που μέσα στην αφέλεια και το μίσος τους δεν κρύβουν ότι «μετρούν νεκρούς» ελπίζοντας ότι οι νεκροί του παγκόσμιου κορωνοϊού θα ξεπεράσουν τους 102 νεκρούς μέσα σε 2 ώρες στο Μάτι.
Υπάρχουν όμως και οι πιο επικίνδυνοι. Οπως ο σύμβουλος του Α. Τσίπρα. Ο οποίος ανοίγει επισήμως τεφτέρι για το «μετά θα λογαριαστούμε». Κι είναι επικίνδυνοι, όχι μόνο γιατί διαμορφώνουν τη γραμμή. Αλλά γιατί, κυρίως, δείχνουν τον φθόνο, την εμπάθεια και το ταξικό μίσος που κρύβουν μέσα τους. Και τους τρώει τα σωθικά. Το καλό είναι ότι θα μείνουν «καρτερικά» με το στυλό στο χέρι και τη χολή να θυμίζει ποιοι πραγματικά είναι…
Θα μάθουμε το νούμερο;
Στη Βουλή ο Χρ. Σταϊκούρας προκαλούσε τον Ε. Τσακαλώτο να του πει «ένα νούμερο». Ενα: Πόσο κοστίζουν τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ευφυώς ο Ε. Τσακαλώτος απέφυγε να πει τον αριθμό. Ή γιατί δεν τον ήξερε ή γιατί ήξερε ότι είναι σε απευθείας σύνδεση με τα λεφτόδεντρα του «Προγράμματος Θεσσαλονίκης». Την ίδια ώρα ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε κάτι ακατάληπτα. Οπως π.χ. ότι η Γερμανία δίνει σε μέτρα το… 51% του ΑΕΠ της (!), η Γαλλία το 22,9%(!), η Ιταλία το 21,2%(!) κ.λπ. και η Ελλάδα μόλις το 3,5%. Οταν ξέρουν και οι πέτρες ότι η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει να δοθεί το 2%… Σήμερα όμως πιθανώς θα μάθουμε το νούμερο που απέφυγε να πει ο Ε. Τσακαλώτος. Ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου θα ανακοινώσει τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το «Μένουμε όρθιοι». Πρόκειται, λένε οι διαρροές, για ένα πρόγραμμα το οποίο εκτός από «ολιστικό» -κάτι θυμίζει κι αυτό- θα είναι και «κοστολογημένο». Αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον. Πόσω μάλλον που δεν είναι και φθινόπωρο για να καρπίζουν τα λεφτόδεντρα…
Σε συναγερμό για τα κλειστά κέντρα
Το κρούσμα με τον 53χρονο Αφγανό που βρέθηκε από το κλειστό κέντρο κράτησης της Ριτσώνας στη Θεσσαλονίκη έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές. Καθώς θεωρείται πολύ πιθανό ανάλογα περιστατικά να υπάρχουν και σε άλλα κέντρα κράτησης. Προχθές στον Κηφισό στα ΚΤΕΛ εντοπίστηκαν 17 αλλοδαποί οι οποίοι είχαν βγάλει εισιτήρια για τα Ιωάννινα, χωρίς να έχουν έγκριση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Οι αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, εντείνουν τα μέτρα και εξετάζουν περίεργα περιστατικά που συμβαίνουν σε διάφορα ΚΥΤ. Το μόνο ενθαρρυντικό μέχρι στιγμής είναι η χθεσινή δήλωση του Ν. Μηταράκη ότι «έχουμε πάρα πολύ λίγες ροές τις πρώτες ημέρες του Απριλίου»…
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου