Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι η ζωή μας την επόμενη μέρα. Αυτή την επόμενη μέρα που με τόσο ανυπομονησία περιμένουμε όλοι. Ενα μόνο είναι βέβαιο. Ο κόσμος που θα ανατείλει θα είναι εντελώς διαφορετικός. Μπορεί άτυπα ο χρόνος να χωριστεί σε προ και μετά κορονοϊού. Γιατί το πιθανότερο είναι να δημιουργηθεί ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο στην παγκόσμια καθημερινότητα. Στις μετακινήσεις, στις σχέσεις κρατών, στον τουρισμό και γενικότερα σε ό,τι περιλαμβάνει την κοινωνική και οικονομική ζωή.
ΔΕΝ είναι, βέβαια, εποχή ούτε για προβλέψεις ούτε για προφητείες. Η μάχη δίνεται μέρα με τη μέρα. Από την άλλη, όμως, καλό θα ήταν να αξιοποιήσουμε τα θετικά κεκτημένα αυτής της περίεργης και επικίνδυνης περιόδου που ζούμε.
ΜΕΧΡΙ στιγμής υπάρχουν σημαντικά κέρδη. Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες το κράτος, δηλαδή η κυβέρνηση, αντέδρασε έγκαιρα και αποφασιστικά σε μια κρίση δίχως να φοβηθεί πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Συνήθως οι κυβερνήσεις στο παρελθόν περίμεναν πρώτα να «ακούσουν» τι… ήθελαν οι ψηφοφόροι και μετά να δράσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάνει το νόημα της οποιαδήποτε χρονοκαθυστερημένη αντίδραση. Αυτή η άμεση κυβερνητική αντίδραση η οποία βασίστηκε σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Και αν τηρηθούν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ίσως η χώρα να έχει περιορισμένες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και κάτι ακόμα. Αρκετά σημαντικό. Το κράτος και η καθημερινότητά μας εκσυγχρονίστηκαν χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες. Πράγματα τα οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό υλοποιήθηκαν. Αν δεν υπήρχε η καραντίνα ίσως να περιμέναμε αρκετά χρόνια για να εφαρμοστούν. Η τηλεκπαίδευση των μαθητών και η ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν τεράστιες μεταρρυθμιστικές τομές. Και αξίζει να συνεχίσουν να υπάρχουν και στη νέα εποχή. Να μην «αραχνιάσουν» επειδή θα βγούμε από την καραντίνα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΕΠΙΣΗΣ, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως οι πολίτες αν… θέλουμε μπορούμε και τηρούμε τους κανόνες και τους νόμους. Σε ποσοστό άνω του 90% πειθαρχούμε σε μέτρα πολύ πιο αυστηρά από αυτά που δεν τηρούσαμε στην καθημερινότητα της κανονικότητας.
ΕΧΟΥΜΕ μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση σαν χώρα. Και οι πολίτες και οι πολιτικοί. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε παθογένειες που ρήμαζαν τη χώρα μας δεκαετίες. Το κράτος να σέβεται τον πολίτη και ο πολίτης να σέβεται το κράτος. Να σταματήσει ο εύκολος λαϊκισμός και η ακόμα πιο εύκολη γκρίνια για οτιδήποτε συμβαίνει. Μόνον έτσι θα κατορθώσουμε να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα με φόντο το 2030. Μια χώρα για την οποία όλοι θα είμαστε περήφανοι. Μια χώρα στην οποία θα χαιρόμαστε να ζούμε. Μια χώρα παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου