Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Την τελευταία φορά που είχαμε ακούσει από τον κ. Τσίπρα για πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Θεσσαλονίκη, όταν οι δανειστές θα παρακαλούσαν να μας δανείσουν. Ολοι θυμόμαστε την κατάληξη.
Γενικώς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα πρόβλημα με τους λογαριασμούς και τους αριθμούς. Την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο Νίκος Παππάς υποστήριξαν ότι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ανακοίνωσαν θηριώδη προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους η Γερμανία έφτασε στο 50% του ΑΕΠ και κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι δίνει μόνο το 3,5% του ΑΕΠ για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος των πακέτων στήριξης είναι 2%, χαμηλότερα δηλαδή από την Ελλάδα, απλώς στον ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν και τα ποσά εγγυήσεων π.χ. της γερμανικής κυβέρνησης προς τράπεζες και μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις για να βγάλουν το 50%. Μήλα με πορτοκάλια.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο Τσίπρας ετοιμάζεται να ζητήσει μέτρα ύψους 30 δισεκατομμυρίων, δηλαδή ισοδύναμα του 15% του ΑΕΠ, και όπως συνέβη με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης είναι «πλήρως κοστολογημένα». Η λογική της αντιπολίτευσης είναι «δώσ’ τα όλα τώρα και μετά θα τα βρούμε», μόνο που αυτή η τακτική εμπεριέχει κινδύνους, με σημαντικότερο να ξεμείνουμε από καύσιμα την πιο κρίσιμη στιγμή, όταν θα πρέπει να μπουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας. Και τότε τα λεφτά θα συνδέονται με όρους, κάτι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει επιλέξει μία άλλη οδό. Πρώτα κερδίζει τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη και μετά ανακοινώνει μέτρα. Το πακέτο ενίσχυσης διαρκώς εμπλουτίζεται, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει πετύχει το πάγωμα της δέσμευσης για πλεόνασμα 3,5% φέτος, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τη δυνατότητα χρήσης κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την τόνωση της οικονομίας.
Για αυτό και ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες στον ΣΚΑΪ ότι τα μέτρα ενίσχυσης θα συνεχισθούν Μάιο και Ιούνιο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
«Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε πολεμοφόδια και για την επόμενη μέρα όταν τελειώσει αυτή η κρίση. Δηλαδή για να μετριαστεί η ύφεση. Το πότε και το πώς θα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά όπλα έχει να κάνει με την ένταση της κρίσης. Για αυτό και ρίχνουμε όπλα αλλά κρατάμε και καύσιμα. Το επόμενο χρονικό διάστημα, τους επόμενους μήνες θα έχουμε και μία σειρά από άλλα πολεμοφόδια που φαίνεται πως δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και φαίνεται πως θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε ακόμα καλύτερες, επιθετικές, πολιτικές. Δηλαδή να αυξήσουμε τις δαπάνες ακόμα περισσότερο και να τονώσουμε την οικονομία. Θέλουμε να έχουμε ταμειακά διαθέσιμα. Μιλάμε για έναν μαραθώνιο, δεν μιλάμε για έναν αγώνα ταχύτητας».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο Μητσοτάκης, που επί των ημερών του πράγματι «παρακαλούσαν να μας δανείσουν» με τα αρνητικά επιτόκια των ομολόγων, θέλει δύναμη πυρός για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και αυτή η διαφορά με τις λογικές Τσίπρα αποτυπώνεται πλήρως στις δημοσκοπήσεις…
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Μία από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις της χθεσινής ημέρας ήταν ότι τα τεστ που έγιναν στους τροφίμους του Γηροκομείου Αθηνών βγήκαν όλα αρνητικά. Η διοίκηση του ιστορικού αυτού Γηροκομείου, με επικεφαλής τον μάχιμο Ζώη Κολιό, κάνει τα πάντα προκειμένου να διατηρήσει τη μονάδα ασφαλή για όλους που διαβιούν σε αυτή.
Παρά τον πόλεμο που αντιμετωπίζει από ορισμένους μικρόψυχους ο κ. Κολιός, έθεσε εγκαίρως σε «καραντίνα» το Γηροκομείο προκειμένου να προστατεύσει τους ηλικιωμένους τροφίμους που ανήκουν στις αποκαλούμενες «ευαίσθητες ομάδες» και η κίνηση αυτή ήταν αποτελεσματική. Χθες ο διευθυντής του Γηροκομείου Αθηνών κ. Κώστας Κεραμιδάς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ για τα τεστ κορονοϊού που έγιναν στους τροφίμους του Γηροκομείου μας και ήταν όλα αρνητικά.
Ο επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για τον κορονοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας έχει επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη θωράκισης μονάδων όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, βλέπουμε όλοι άλλωστε τις τραγωδίες που αποκαλύπτονται σε γηροκομεία σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Στο Γηροκομείο Αθηνών γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά και αυτό δίνει δύναμη στη διοίκηση Κολιού να συνεχίσει την αποστολή της.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση