Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο νέος διορισμός συνιστά πρόκληση προς τους οικονομικά ασθενέστερους, όχι τόσο για επιλέχθηκε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο κατά την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου του 2015 παπαγάλιζε τις γνωστές αερολογίες του Αλέξη Τσίπρα για το «κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αλλά γιατί σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας δημιουργείται ένας ακόμη άχρηστος φορέας, που χρηματοδοτείται από το κράτος.
Ο πρωθυπουργός αλλά και η κυβέρνηση συνολικά εκπροσωπούνται στη Βόρεια Ελλάδα από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο πληρώνουμε μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και η υπουργός του αναλαμβάνει ευθύνες έναντι των πολιτών και του κράτους.
Η ίδρυση του νέου φορέα συνέπεσε με την κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2017, ο οποίος προβλέπει νέα φορολογική επιδρομή της τάξης των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κανένα πρόβλημα να επιβάλει νέους άμεσους και έμμεσους φόρους προκειμένου να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% για τη νέα χρονιά αφήνοντας άθικτες τις δημόσιες δαπάνες.
Η οικονομία συρρικνώνεται αλλά το κράτος μεγαλώνει. Η ίδρυση του «Μαξίμου Θεσσαλονίκης» για να βολευτούν ορισμένα ακόμη κομματικά στελέχη είναι συνέχεια της κυβέρνησης των 48 υπουργών που έχει ως παρακολούθημα μια στρατιά 2.000 μετακλητών με βασικά προσόντα τα κομματικά ένσημα αλλά και των μισθολογικών αυξήσεων σε μια κλειστή κάστα υπαλλήλων του Δημοσίου.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
«Φέτος ο κόσμος περνάει καλύτερα από πέρυσι», έλεγε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης έχοντας μάλλον υπόψη του τα μέλη του κομματικού σωλήνα του ΣΥΡΙΖΑ, που απέκτησαν πρόσβαση στην εξουσία και το κρατικό χρήμα.
Η κοινωνία «βράζει», οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες, οι επαγγελματίες βλέπουν από την 1η Ιανουαρίου τις εισφορές και τους φόρους να αυξάνονται στα όρια της εξόντωσης.
Τουλάχιστον όμως αποκτήσαμε «Μαξίμου Θεσσαλονίκης» για να έχουν κάπου να απευθύνονται οι Βορειοελλαδίτες για τα χάλια των οικονομικών τους.
Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στις αρχές του 2015 μιλούσε υποτιμητικά για το αποκαλούμενο «κίνημα της γραβάτας» όταν οι επαγγελματίες είχαν βγει στους δρόμους για το ασφαλιστικό. Τώρα έρχεται η ώρα της ανταπόδοσης. Στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη με μονοψήφιο ποσοστό ενώ η παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. με τον Γ. Στασινό πέτυχε καθαρή νίκη, παρά τις διασπαστικές κινήσεις. Η συνέχεια αναμένεται με το Οικονομικό Επιμελητήριο, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο νυν πρόεδρος Κ. Κόλλιας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τα ερείσματά του σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα επιδείνωσε δραματικά τους όρους εργασίας τους.
ΣΤΕΡΕΥΕΙ Ο ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού ο λογαριασμός ΑΚΑΓΕ, που έχει ιδρυθεί με σκοπό την ασφαλιστική αλληλεγγύη προς τις επόμενες γενιές, θα παρουσιάσει το 2017 μικρότερο πλεόνασμα σε σχέση με φέτος. Οι «τραβηκτικές» για την κάλυψη των άμεσων συνταξιοδοτικών αναγκών των Ταμείων μειώνουν τα διαθέσιμα ποσά για τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Ο ΑΚΑΓΕ πρέπει να μείνει ανέπαφος ώστε οι σημερινοί σαραντάρηδες ή πενηντάρηδες να προλάβουν να βρουν διαθέσιμα ποσά για τις συντάξεις τους.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου