Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Πιστεύουμε στα οφέλη της παγκοσμιοποίησης», δήλωσε το Σάββατο ο ηγέτης του κίτρινου γίγαντα στην πρωτεύουσα του Περού. Απόντος του Τραμπ, που δεν έχει ακόμη ορκιστεί, και με τον Ομπάμα απλό παρατηρητή, ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε άτυπα τα ηνία του μεγαλύτερου φόρουμ της παγκοσμιοποίησης (ΑPEC) στο οποίο συμμετέχουν οι 21 μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη -πλην Ευρώπης.
Δίπλα στους οικονομικούς γίγαντες ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ιαπωνία στοιχίζονται οι «μικροί γίγαντες» (Αυστραλία, Μεξικό, Κολομβία, Σιγκαπούρη) παρέα με τις μεγαλύτερες χώρες της Λατινικής Αμερικής που έκαναν πρόσφατα φιλελεύθερη κυβερνητική στροφή (Αργεντινή, Βραζιλία, Περού).
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ως τις 8 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ ήταν ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του κλαμπ, αλλά από τον Ιανουάριο ένας Θεός ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε στις εκλογές με βασικό επιχείρημα περισσότερο προστατευτισμό για τα αμερικανικά προϊόντα (ήδη κάλεσε την Apple να κατασκευάζει τα iPad στην Αμερική και όχι στην Κίνα) και δείχνει αποφασισμένος να το τηρήσει.
Αν μάλιστα αρχίσουν να φυτρώνουν κλώνοι του στην Ευρώπη και η ΕΕ κλειστεί στο καβούκι της, τότε ο λεγόμενος «δυτικός κόσμος» κινδυνεύει να γίνει ουραγός των χωρών που για αιώνες εξουσίαζε. Εντύπωση προκάλεσε στη Λίμα η θέρμη με την οποία υπερασπίστηκε την ανοιχτή πλανητική οικονομία ο πρωθυπουργός της «σκανδιναβικής» Ν. Ζηλανδίας, Τζον Κι. Το θετικό είναι ότι ακούστηκαν στο Περού φωνές για αναδιανομή των παγκοσμιοποιημένων κερδών ώστε να σταματήσουν οι «αντισυστημικές εκρήξεις» των λαών. Μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να γίνει στην πράξη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου