Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη, καθώς η λογική πολλές φορές δεν είναι αυτονόητη στην ευρωζώνη. Θετική είναι και η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες Υγείας για την αντιμετώπιση της θανατηφόρου νόσου, τα ποσά στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και τα κονδύλια για το μεταναστευτικό θα εξαιρεθούν κατά τον υπολογισμό του νέου επικαιροποιημένου στόχου.
Το προβλήματα, ωστόσο, για την οικονομία θα παραμείνουν μεγάλα την επόμενη ημέρα. Μόλις θα περάσει η φάση της πανδημίας ο πλανήτης θα βγει πληγωμένος από τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, τις οικονομίες να έχουν καταρρεύσει και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στο ναδίρ.
Παρά τα πακέτα στήριξης που θα δοθούν από τα κράτη είναι βέβαιο ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ξαναμπούν στην αγορά. Στην Ελλάδα κρίσιμο είναι πώς θα κινηθεί η τουριστική περίοδος και η ελπίδα των παραγόντων του κλάδου είναι ο συναγερμός να έχει λήξει πριν από το καλοκαίρι.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα απαιτήσει πόρους και κυρίως δυναμικές αναπτυξιακές πολιτικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως σήμερα διαχειρίζεται με σύνεση και υψηλό αίσθημα ευθύνης την κρίση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέτρα για τη μείωση του ρυθμού διάδοσης της νόσου. Αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι με την ίδια αποφασιστικότητα θα κινηθεί την επόμενη ημέρα ώστε να βάλει μπροστά τις μηχανές της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός λειτουργεί με βάση τη λογική και το φρόνημα των πολιτών, δεν επενδύει στη μιζέρια ή στις εύκολες δικαιολογίες. Γνωρίζει την οικονομία και τις αγορές, θα κληθεί να οργανώσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με όρους μέλλοντος και όχι επιστροφής στο παρελθόν.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινήθηκε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στο μέτωπο του κορονοϊού λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. Ο πρωθυπουργός με αίσθημα ευθύνης για το χριστιανικό ποίμνιο αποφάσισε να απαγορεύσει την κυριακάτικη λειτουργία μετά τα μισόλογα της Ιεράς Συνόδου. Οσο πιο γρήγορα πάρουμε τα αυστηρά μέτρα τόσο πιο σύντομα
θα επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα. Η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων είναι κρίσιμη για να περιοριστούν οι απώλειες.
Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Στρατόπουλου στο protagon.gr γίνεται σύγκριση των μέτρων που ελήφθησαν σε Κίνα και Ευρώπη και των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «όταν η επαρχία Hubei μπήκε σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου μετρούσε αθροιστικά 25 θανάτους, 771 συνολικά διαγνωσμένα κρούσματα και περίπου 8.000 πραγματικά κρούσματα. Σήμερα, ενάμιση μήνα αργότερα, και μετά από μια εξαιρετικά πετυχημένη πολιτική περιορισμού του ιού, η επαρχία μετρά 100 φορές περισσότερα κρούσματα (70 χιλιάδες) απ’ όσα γνώριζαν όταν μπήκαν σε καραντίνα και 3.000 νεκρούς, 120 φορές περισσότερους. Η Ευρώπη έχει αργήσει.
Η Ιταλία, ενώ φαινομενικά έχει πολύ λιγότερους θανάτους και διαγνωσμένα κρούσματα από την επαρχία Hubei, στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πιο δεινή θέση. Στις 8 Μαρτίου, όταν μπήκε σε καθολική καραντίνα, μετρούσε αθροιστικά 366 θανάτους και 7.375 κρούσματα εδώ. Η θέση της Ιταλίας όταν ξεκινούσε την καραντίνα ήταν δέκα φορές δυσμενέστερη από της επαρχίας Hubei. Η Ισπανία εφαρμόζει καθολική καραντίνα από το Σαββατοκύριακο 14-15 Μαρτίου.
Στις 14 Μαρτίου μετρούσε αθροιστικά 193 θανάτους και 6.315 κρούσματα εδώ, δηλαδή ξεκίνησε την καραντίνα από παρόμοια θέση με την Ιταλία, περίπου 10 φορές δυσμενέστερη της Hubei. Η Γαλλία την ίδια μέρα μετρούσε 91 θανάτους και 4.469 κρούσματα εδώ, ενώ τα Κίτρινα Γιλέκα το χαβά τους… Διαδηλώνουν κατά του Μακρόν αψηφώντας την απαγόρευση των συναθροίσεων».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση