Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα «Europe in a Changing World» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκανε παγκόσμια δημοσκόπηση σε 24 χώρες, τα αποτελέσματα της οποίας μόλις δημοσιοποίησε. Ενα από τα συμπεράσματά της είναι ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι συνεχίζουμε να ζούμε σαν να βρισκόμαστε ακόμα στα τέλη του 20ού αι., ενώ ο κόσμος γύρω μας μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το τέλος του 19ου αι., όταν συγκρούονταν μεταξύ τους μεγάλες δυνάμεις και αυτοκρατορίες.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Οι απαντήσεις στην πλειονότητά τους συνθέτουν ένα σκηνικό στο οποίο μόνο οι χώρες της Ευρώπης, κι αυτές όχι όλες, μαζί με τη Νότια Κορέα ανησυχούν περισσότερο από όλες τις άλλες μπροστά στο ενδεχόμενο ο Τραμπ να υλοποιήσει όσα έχει προειδοποιήσει. Μόνο το 22% των Ευρωπαίων από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πολωνία θεωρούν τις ΗΠΑ «σύμμαχο» και ένα 51% ως «απαραίτητο εταίρο». Οι αριθμοί δηλώνουν όχι απλώς διχασμό, αλλά τυπικά αντίθεση. Οι Κινέζοι θεωρούν (39%) σύμμαχο τη Ρωσία του Πούτιν και οι Ρώσοι (36%) σύμμαχο την Κίνα. Η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν ιδιαιτέρως αυξημένα ποσοστά θετικής εικόνας για τον Τραμπ. Μελόνι, Ορμπαν και Φάρατζ. Να οι μεγάλες δυνάμεις και οι αυτοκρατορίες.
Ο Ash εκτιμά ότι μπορεί το φαινόμενο Τραμπ να αναγκάσει την Ευρώπη να ενισχύσει την άμυνά της, αλλά ποτέ «δεν θα δούμε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του Τραμπισμού». Θεωρεί, δε, βέβαιο ότι ευρωπαϊκές χώρες θα συνάψουν μεμονωμένες συμφωνίες με τις ΗΠΑ φροντίζοντας τα δικά τους συμφέροντα. Ποια λύση προτείνει; Αρχικά να δούμε τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Και ότι σε μια Ευρώπη που αποτελείται από μικρές και μεσαίες δυνάμεις, μόνο η συλλογική δράση μπορεί να της προσδώσει μεγαλύτερη δύναμη. Ούτε και να αρνηθούμε τις φιλελεύθερες αξίες μας, ανεξάρτητα από τον αν «ο κόκορας του Τραμπ έχει ήδη λαλήσει τρεις φορές…».