Στον Νομό Θεσσαλονίκης σήμερα υπάρχουν περί τα 3.500 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ωστόσο αναμένεται πως λόγω των ρυθμίσεων που έρχονται, κόβονται από τις πλατφόρμες μία σειρά ακινήτων και πιο συγκεκριμένα:
1. Παλαιοί αποθηκευτικοί χώροι ή υπόγεια που έχουν ανακαινιστεί για να μετατραπούν σε κατοικήσιμα ακίνητα.
2. Ακίνητα που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως κύριας χρήσης κατοικίας ή δεν έχουν τακτοποιηθεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011, όπως απαιτεί ο νόμος.
3. Χώροι σε πρώην βιοτεχνικές ή επαγγελματικές περιοχές, οι οποίοι ανακαινίστηκαν και επαναχρησιμοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα, ακόμα και αν πληρούν όλες τις υπόλοιπες ποιοτικές προδιαγραφές.
Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Stama Greece) Στάθης Καρόπουλος, οι παραπάνω κατηγορίες ιδιοκτητών απειλούνται να βρεθούν ξαφνικά εκτός της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, την ώρα που έχουν επενδύσει στην εν λόγω δραστηριότητα. «Εξετάζουμε προσφυγή στο ΣτΕ, θα αντιδράσουμε, το νομοσχέδιο ευνοεί ξεκάθαρα τα ξενοδοχεία. Δεν βλέπουμε τους ξενοδόχους ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά, ωστόσο εμάς δεν μας κάλεσε κανείς πριν έρθει το νομοσχέδιο», σημείωσε ο κ. Καρόπουλος.
Τα Airbnb στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν καταχωρημένα περίπου 5.300 ακίνητα ως Airbnb, ωστόσο ενεργά είναι περί τα 3.500, με κάποιες αυξομειώσεις στον εν λόγω αριθμό. Από αυτά 600 ακίνητα περίπου βρίσκονται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με τον μέσο όρο των διανυκτερεύσεων να προσεγγίζει τις 2,8 μέρες, έναντι 3,4 στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα, κατά μέσο όρο τα Airbnb στη Θεσσαλονίκη μισθώνονται περίπου 58- 60 ευρώ όταν η διανυκτέρευση στην Αθήνα είναι στα 100 ευρώ. Τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλονίκη επιλέγουν κυρίως οικογένειες, ενώ το 65% είναι Έλληνες, με το υπόλοιπο ποσοστό να μισθώνεται κυρίως από Βαλκάνιους.
Κύκλωμα προστασίας: Στη φυλακή ο δεύτερος υπαρχηγός - Ελεύθεροι οι υπόλοιποι 9 [βίντεο]
Αξίζει να σημειωθεί πως πανελλαδικά, στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι καταχωρημένα 140.000 ακίνητα, ωστόσο τα ακριβή στοιχεία έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ, με τα airbnb να εκτιμάται πως κατέχουν το 25% της αγοράς φιλοξενίας.
Αναφερόμενος στη φορολογική συμμόρφωση του κλάδου ο Πασχάλης Καραγιάννης, εκπρόσωπος του Stama στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως βρίσκεται στο 92%. «Οι ιδιοκτήτες airbnb έδωσαν πάνω από 800 εκατ. ευρώ σε φόρους τον προηγούμενο χρόνο, ενώ δεν αποκλείεται το 2024 να ξεπεράσουν το 1 δις» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.
Στο ΣτΕ για το τέλος επιτηδεύματος
Αξίζει να σημειωθεί πως ο STAMA έχει προσφύγει στο ΣτΕ για την επιβολή τέλους 600 ευρώ ανά κατάλυμα Αirbnb. Μάλιστα όπως εξήγησε ο κ. Καρόπουλος, ενώ ο ιδιοκτήτης κτηρίου που έχει Airbnb πληρώνει 600 ευρώ για όλο το ακίνητο, όσοι έχουν πολλά διάσπαρτα πληρώνουν το εν λόγω ποσό για κάθε ένα κατάλυμα.
«Η επιβολή τέλους 600 ευρώ ανά κατάλυμα οδηγεί όσους έχουν πολλά ακίνητα στην οικονομική καταστροφή», επεσήμανε τονίζοντας πως «αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως χαρακτηρίζεται υποκατάστημα ένα ακίνητο στο οποίο απαγορεύεται η παροχή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Stama εκπροσωπεί περίπου 260 ελληνικές εταιρείες Airbnb, εκ των οποίων 25 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Tα μέλη του Stama διαχειρίζονται 7.500 ακίνητα σε 79 περιοχές της χώρας.
Αυστηρές προδιαγραφές και κυρώσεις
Το νομοσχέδιο, προβλέπει αυστηρές προδιαγραφές για τα ακίνητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βραχυχρόνια μίσθωση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η απαίτηση να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό, ασφάλιση αστικής ευθύνης, πιστοποιήσεις για την ηλεκτρολογική ασφάλεια και πυροσβεστικές υποδομές. Επιπλέον, οι χώροι πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υγειονομικές διαδικασίες, όπως πιστοποιημένη μυοκτονία και απεντόμωση, και να διαθέτουν βασικό εξοπλισμό πρώτων βοηθειών. Την ίδια ώρα έρχεται αυστηρό πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων για τα ακίνητα που διατίθενται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι έλεγχοι θα διενεργούνται από μικτά συνεργεία υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού και της ΑΑΔΕ, ενώ τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από κάθε έλεγχο οι διαχειριστές των ακινήτων θα ενημερώνονται ώστε να προετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Σε περίπτωση που οι ελεγκτές το κρίνουν απαραίτητο, μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του νόμου, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό αφορά περιπτώσεις άρνησης εισόδου των ελεγκτών στο ακίνητο, μη συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές, όπως έλλειψη φυσικού φωτισμού ή αερισμού, και γενικότερα μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που θέτει το νέο πλαίσιο.
Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να συμμορφωθούν εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την ημέρα διαπίστωσης της παράβασης. Αν η ίδια παράβαση επαναληφθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ σε επόμενες υποτροπές αυξάνεται στο τετραπλάσιο.
Ειδήσεις σήμερα
Κύκλωμα προστασίας: Ελεύθερα 6 άτομα – Τι είπε ο δεύτερο υπαρχηγός της οργάνωσης [βίντεο]