Δηλαδή πτώση 14,3% πέρυσι, άνοδος 9,4% φέτος, το τελικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό γιατί είναι χαμηλότερο από το 2014.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το ΑΕΠ. Η πρώτη εκτίμηση της Στατιστικής Αρχής έκανε λόγο για αύξηση 1,5% στο τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Πανηγυρισμοί στο Μαξίμου, «ήρθε η ανάπτυξη!». Ομως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Πέρυσι το τρίτο τρίμηνο ήταν το χειρότερο από το 1999 λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και η φετινή αύξηση ήταν μικρότερη από την πτώση του 2015.
Η κυβέρνηση Τσίπρα βάζει διαρκώς χαμηλότερα τον πήχυ στην οικονομία και πανηγυρίζει όταν τον πετυχαίνει. Ομως η πραγματική οικονομία κινείται μακριά από πανηγυρισμούς. Το 2015 τα νοικοκυριά έχασαν 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το διαθέσιμο εισόδημά τους όταν σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα ήταν η χρονιά ισχυρής ανάπτυξης.
Η λιτότητα όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά ενισχύθηκε το 2015 και συνεχίζεται φέτος. Δυστυχώς, παρά τις παράτες για επίλυση του χρέους, το 2017 θα είναι ακόμη δυσκολότερη χρονιά. Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, που θα πυροδοτήσουν κύμα ακρίβειας στην αγορά, σε καφέ και τσιγάρα, ενώ θα εφαρμοστούν οι νέοι συντελεστές στις ασφαλιστικές εισφορές που θα μειώσουν περαιτέρω τα εισοδήματα επαγγελματιών και μικρομεσαίων εμπόρων ή βιοτεχνών.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Η ανεργία αναζωπυρώνεται και οι απολύσεις τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τις προσλήψεις κατά 82.000 θέσεις, με αποτέλεσμα να περιοριστεί το θετικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας που είχε διαμορφωθεί στο εννεάμηνο.
Τα νοικοκυριά πληρώνουν ακριβά την αποτυχία της κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης στην οικονομία.
ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΝΑΣΕΣ
Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να κλείσει αμέσως τη δεύτερη αξιολόγηση με αντάλλαγμα την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν σε μείωση του χρέους, απλώς μεταθέτουν την πληρωμή ενός μέρους του (περίπου 80 δισ. επί συνόλου 328 δισ.) σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και με χαμηλότερο επιτόκιο. Η ρύθμιση αυτή θα δώσει βραχυπρόθεσμες ανάσες στην κυβέρνηση που θα βρει ευκαιρία για φιέστες, αλλά δεν αρκεί για αλλαγή κλίματος στην οικονομία.
ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε έναν άγριο πόλεμο στελεχών με έπαθλο τη διοίκηση των συστημικών τραπεζών. Το πιστωτικό σύστημα έχει παραλύσει, τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, κανένα πλάνο εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των τραπεζών δεν εφαρμόζεται καθώς μαίνεται η μάχη για τις καρέκλες. Αυτές είναι οι παρενέργειες της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, που άλλαξε τη μετοχική σύνθεση των τραπεζών και περιόρισε τις δυνατότητες του Δημοσίου να ασκήσει τα δικαιώματά του ως παλαιού μετόχου.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου