Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επιχείρησε αρχικά να δείξει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα τήρησης της δημόσιας τάξης, αλλά η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που ξεκίνησε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, οδήγησε το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά του Αιγαίου πολύ πέρα από τα όριά του.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ περί φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων είναι καλοδεχούμενες, παρότι είναι δεδομένο ότι μόνον ψυχολογική επίπτωση θα μπορούσαν να έχουν σε όσους ονειρεύονται να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Και βεβαίως, όλα τα χαρτιά είναι στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να ρυθμίζει κατά το δοκούν τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο – και το πράττει, αρνούμενος παράλληλα κάθε συνεργασία με την ελληνική πλευρά για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων.
ΣΗΜΕΡΑ, είναι προφανές ότι σε νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο: Αρκεί μία σπίθα για να προκληθεί ευρεία κοινωνική αναταραχή, ενώ οι πολίτες αυτών των ακριτικών περιοχών έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Πολιτεία και αρνούνται το αυτονόητο, ότι όσο οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται είναι απαραίτητη η δημιουργία κλειστών δομών εκεί, έστω και για ολιγοήμερη παραμονή αυτών των ανθρώπων.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά, δεν μπορεί η Ελλάδα να ζητεί -και δικαίως- την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων για το ζήτημα και να μην επιδεικνύει ένα τέτοιο πνεύμα η ίδια η δική μας κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αιρετοί της Αυτοδιοίκησης οι οποίοι να επιδιώκουν να περιορίσουν τη διαχείριση του μείζονος αυτού προβλήματος αποκλειστικά σε περιοχές μακριά από τις δικές τους.
ΚΑΙ, ΦΥΣΙΚΑ, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ρατσιστές εκείνοι που αντιδρούν -ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα- επειδή δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ή να εκμεταλλευθούν τη γη τους, λόγω του ότι τυχαίνει να βρίσκεται δίπλα στις υπάρχουσες δομές υποδοχής. Είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αποζημίωσης για αυτές τις περιπτώσεις, για όσο διάστημα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που έκλεισαν τα σύνορά μας προς Βορρά, πριν από 4 χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει κάνει πολλά για τη διαχείριση του προβλήματος. Ωστόσο, γίνεται καθημερινά όλο και πιο φανερό ότι το μεταναστευτικό θα το έχουμε μπροστά μας για χρόνια – και μας αφορά όλους…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής