Μάλιστα ο εκπρόσωπος του αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε το Μαξίμου για αδράνεια, διαρκείς παλινωδίες, μεταθέσεις ευθυνών και αρμοδιοτήτων αλλά και ακροδεξιές ιδεοληψίες.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Βραχεία μνήμη έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ξέχασαν γρήγορα ότι οι επιτάξεις ξενοδοχείων ήταν μία από τις επιλογές που εξέταζε ο Γιάννης Μουζάλας όταν ήταν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μόλις πριν από 2 χρόνια μιλώντας στον Real Fm ο κ. Μουζάλας είχε πει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μελετούσε την επίταξη ξενοδοχείων προκειμένου να στεγαστούν μετανάστες που ήταν εκτεθειμένοι σε άσχημες καιρικές συνθήκες. «Πρέπει να λύσουμε ορισμένα νομικά ζητήματα για να χρησιμοποιήσουμε το όπλο των επιτάξεων», έλεγε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα σημείωνε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλές φορές δυσκολεύει τις αποφάσεις για το προσφυγικό ζήτημα.
Και επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ακροδεξιές πρακτικές, ο κ. Μουζάλας είχε φροντίσει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους μιλώντας με τον ρεαλισμό που τον διακρίνει στον δημόσιο βίο: «Προσπαθεί κάποιος να αποφύγει την άσκηση πολιτικής με τα ΜΑΤ, εάν χρειαστεί θα γίνει», είχε πει στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη.
Μέχρι τον περασμένο Ιούλιο τα ΜΑΤ ήταν καθαγιασμένα όπως και οι μετατάξεις ξενοδοχείων. Μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ως «ακροδεξιές πρακτικές» τα μέτρα που τα κυβερνητικά του στελέχη είχαν υιοθετήσει, για αυτό και δεν πείθει πια κανέναν.
Τα νησιά έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν. Ολοι αναγνωρίζουν, και αυτό αφορά και τους δημάρχους, ότι στο Ανατολικό Αιγαίο επικρατούν συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει αγροτικές περιοχές για να κατασκευάσει τα κλειστά κέντρα προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες. Οι αντιδράσεις είναι κατανοητές, όμως κάποιος έπρεπε να πάρει την απόφαση για την έδρα των νέων δομών. Άλλωστε εκεί που θα κριθεί συνολικά η αποτελεσματικότητα της νέας μεταναστευτικής πολιτικής θα είναι η ταχύτητα στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και ο ρυθμός στις επιστροφές προς την Τουρκία ή άλλες χώρες.
ΤΑ ΣΑΪΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
Στον ΣΥΡΙΖΑ έγραψαν μία έκθεση 32.000 λέξεων για να εξηγήσουν τους λόγους της ήττας τους στις εκλογές, όμως και πάλι δεν μπήκαν στην ουσία του ζητήματος. Είναι σαφές ότι δεν επιθυμούν να βρουν τι πραγματικά έφταιξε και από την παντοδυναμία του 2015 έφτασαν στις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες του 2019. Και όμως όλα ξεκίνησαν τότε που αισθάνονταν ανίκητοι. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και στην καταστροφική διαπραγμάτευση που έφεραν το επαχθές τρίτο μνημόνιο. Στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την περίοδο υπάρχει μία αναφορά που έχει ενδιαφέρον. Αναφέρουν συγκεκριμένα οι συντάκτες της έκθεσης για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές: «Ενώ για την ελληνική κυβέρνηση το δημόσιο χρέος αποτελούσε ίσως το κυριότερο ζήτημα προς διαπραγμάτευση, οι δανειστές δεν ήταν καθόλου διατεθειμένοι να το συζητήσουν.
Οπως έγινε τότε πολύ σαφές, η διαπραγματευτική μας δύναμη ήταν εξαρχής αποδυναμωμένη, αφού για τον εξαιρετικά ισχυρό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνιστούσε πρώτη επιλογή και όχι απλώς απόρροια μιας ενδεχόμενης αποτυχίας της διαπραγμάτευσης μετά από έντιμες προσπάθειες συμβιβασμού. Αυτό η δική μας πλευρά άργησε να το καταλάβει». Αυτό σημειώνουν στην έκθεσή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιάννης Δραγασάκης. Μόνο που ο ίδιος το καλοκαίρι του 2015 είχε δηλώσει στην ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση πίστευε ότι με την απειλή του grexit θα τρόμαζαν οι δανειστές. Υστερα από 5 χρόνια «ανακάλυψαν» ότι το «όπλο» του Τσίπρα ήταν η πρώτη επιλογή του Σόιμπλε. Και μετά αναρωτιούνται γιατί έχασαν…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση