Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Ο περίπατος του Μπαράκ Ομπάμα στην Ακρόπολη, η ομιλία του με φόντο τον Παρθενώνα, αλλά και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελούν ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα όσο και για τον Αλέξη Τσίπρα. Στην συγκεκριμένη επίσκεψη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχε επενδύσει πάρα πολλά εδώ και εβδομάδες από όταν διέρρευσε και εν τέλει ανακοινώθηκε η επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα. Άλλωστε η Ουάσινγκτον ήταν φανερά φίλα προσκείμενη στις ελληνικές θέσεις για το χρέος είτε παρασκηνιακά είτε με δημόσιες τοποθετήσεις.
Η σημασία της επίσκεψής του μπορεί σαφώς να έχει υποβαθμιστεί εν συγκρίσει με το σενάριο νίκης της Χίλαρι Κλίντον στις αμερικανικές εκλογές, τα όσα θα πει όμως θα έχουν ακροατές προς Βερολίνο μεριά. Όπως ο ίδιος υποστήριξε στην συνέντευξή του στην Καθημερινή, «Η επίσκεψή μου θα είναι, ως εκ τούτου, μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη στήριξη των ΗΠΑ σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, διασφαλίζουν ότι δεν θα ξαναεμφανισθούν οι ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και βάζουν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων. Πιστεύω ακράδαντα ότι για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ έχει πει ότι η μείωση του χρέους είναι κρίσιμη για να βάλει την ελληνική οικονομία σε μια βιώσιμη τροχιά και να θέσει το πλαίσιο για την επιστροφή στην ευημερία. Γι’ αυτό θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους. Αν αυτό γίνει, δεν θα βοηθηθεί μόνο η ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει την οικονομία της να δουλέψει για όλους».
Τα παραπάνω λόγια είναι προπομπός μία δήλωσης για το χρέος που όμοιά της δεν θα έχει γίνει στο παρελθόν καθώς όπως προείπαμε η στήριξη ερχόταν είτε σε παρασκηνιακό επίπεδο σε συζητήσεις ηγετών, είτε από τον Λευκό Οίκο, είτε από διαρροές. Και η όποια τέτοια δήλωση θα είναι μία καλή παρακαταθήκη για τον Αλέξη Τσίπρα και το διαπραγματευτικό μέλλον της χώρας εντός και εκτός Ευρώπης. Ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην όλη εικόνα. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και η ισχύς του πλέον περιορίζεται στο κύρος των δηλώσεών του χωρίς να αποφέρουν ουσιαστικό επηρεασμό σε πρόσωπα και καταστάσεις.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Για το καλό της πατρίδας και του έθνους, ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να βάλει στην φαρέτρα του οποιαδήποτε καλή δήλωση έστω κι αν είναι μειωμένης λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν πλέον και να επιδιώξει σύσφιξη σχέσεων με τους νέους ενοίκους του Λευκού Οίκου.
Η μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε είναι πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει και λίγες και αργοπορημένες προσπάθειες για την δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με τον επερχόμενο πρόεδρο Τραμπ, ενώ μόλις την Κυριακή τελικώς ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον νικητή των αμερικανικών εκλογών. Γνωρίζοντας τις αμφιλεγόμενες θέσεις του Τραμπ για τον ρόλο των ΗΠΑ στην διεθνή σκακιέρα αλλά και την αποστασιοποίησή του στα εσωτερικά της Ευρώπης η αργοπορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποβεί μοιραία για τις θέσεις της Ελλάδας σε πολλούς τομείς.
Μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψιν και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το ελληνικό χρέος, πως δηλαδή θα αφήσει την Γερμανία να ασχοληθεί με το ζήτημα και δεν θα απασχολήσει τις ΗΠΑ με τέτοια θέματα, τότε το μέλλον μας προοιωνίζεται αβέβαιο.
Η κυβέρνηση του Coalition of Radical Left, όπως μεταφράζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, (αυτό θα ακουστεί στον Τραμπ ως κάτι μεταξύ Τσε Γκεβάρα και Μάο Τσε Τουνγκ) θα πρέπει να χαμογελάσει, να χαρεί και να διασκεδάσει την επίσκεψη Ομπάμα, όμως θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον. Όσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό για την Αριστερά.
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter