Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πρώτο εξάμηνο υλοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις με βασικό κριτήριο την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, καμία σύγκριση με το καταστροφικό εξάμηνο του Τσίπρα.
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ο εκλογικός νόμος που ψηφίσθηκε την Παρασκευή υπηρετεί αυτό τον σκοπό καθώς έστειλε στους επενδυτές το μήνυμα της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας της χώρας το 2023, όταν ο πρωθυπουργός θα προσφύγει σε διπλές κάλπες για να παρακάμψει την απλή αναλογική που είχε καθιερώσει ο Τσίπρας.
Η ΜΕΙΩΣΗ της φορολογίας, που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, θα γίνει πλέον εμφανής στη συντριπτική πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων μέσω των κρατήσεων. Για όσους έχουν ετήσιες αποδοχές έως 15.000 ευρώ η παρακράτηση μειώνεται από το τέλος του μήνα, κατά συνέπεια αυξάνονται τα εισοδήματά τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών στο τρίτο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 3,9% όπως και η δυνατότητα για αποταμίευση, οι προοπτικές για το 2020 είναι ακόμα καλύτερες.
Η «ΟΙΚΟΔΟΜΗ» έχει ξυπνήσει, τα ευνοϊκά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η αναστολή του ΦΠΑ στις κατοικίες, ανέβασε τις αξίες των ακινήτων και προσέλκυσε επενδυτές τονώνοντας ζήτηση και τιμές. Ο κατασκευαστικός κλάδος μαζί με τον τουρισμό έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο Μητσοτάκης έδρασε αμέσως υπέρ της ενίσχυσης της κτηματαγοράς γνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύονται δεκάδες κλάδοι και επαγγέλματα που συνδέονται με την κατασκευή ή την ανακαίνιση.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ των επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις φρενάρουν τη φορολογική μετανάστευση που είχε οξυνθεί στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ενώ με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που μπαίνει στην τελική ευθεία προς τη Βουλή επιβραβεύεται η εργασία και ενισχύεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ αναγνωρίζουν το έργο της κυβέρνησης και ήδη ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2021. Οι περισσότεροι εγχώριοι ή διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν ανοδικά την αύξηση του ΑΕΠ και σύμφωνα με το ΚΕΠΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 η ανάπτυξη αναμένεται να τρέχει με 3,2%.
ΕΑΝ ΣΕ ΑΥΤΑ προσθέσουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επένδυση στο Ελληνικό, το ενδιαφέρον ξένων ομίλων για ενεργειακά έργα και την επανεκκίνηση του τραπεζικού τομέα με το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια, δημιουργείται ένα θετικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη που θα διαπεράσει το σύνολο της οικονομίας.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ οι διπλωματικές κινήσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα από την ελληνική πλευρά αποδίδουν καρπούς και φαίνεται να υπάρχει μία πρώτη αποκλιμάκωση της έντασης με την Αγκυρα. Το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαίωσαν και εγγράφως τη στήριξή τους στη χώρα μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, φιλοαναπτυξιακά μέτρα και διπλωματική εγρήγορση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής δράσης, που πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να βελτιώσει τις συνθήκες σε Παιδεία, Υγεία και συγκοινωνίες, που συνθέτουν τα βασικά ζητήματα της καθημερινότητας. Στην οικονομία το παιχνίδι έχει «γυρίσει», εάν η διεθνής συγκυρία παραμείνει θετική, τότε η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τη μεγάλη επιστροφή στη ζώνη της ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση