Η πρώτη ελπίδα της αντιπολίτευσης ήταν να δημιουργήσει ρήγμα στην Ν.Δ. ο Α. Σαμαράς με την πρόταση για τον Κ. Καραμανλή. Η ελπίδα γρήγορα απεδείχθη αυτό που ήταν εξ αρχής, φρούδα. Η δεύτερη ήταν ο ξαφνικός πόνος για την κ. Σακελλαροπούλου, η οποία, στο μεταξύ, είχε κατηγορηθεί δεόντως και για τη στάση της στα δύο μείζονος σημασίας θέματα των υποκλοπών και της τραγωδίας των Τεμπών. Η σύλληψη ήταν και πάλι παιδαριώδης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος που τη διακίνησε ήταν ο μέγας …σκακιστής Α. Τσίπρας. Αν ο Κ. Μητσοτάκης επέλεγε την ανανέωση της θητείας της νυν ΠτΔ, ήταν γνωστό ότι θα συγκέντρωνε πάλι μεγάλη πλειοψηφία, αλλά θα λαβωνόταν και πάλι η συνοχή της Κ.Ο. της Ν.Δ. Περισσότεροι από 15 κυβερνητικοί βουλευτές δεν θα την ψήφιζαν. Κι έτσι ο πρωθυπουργός θα είχε μια ισχυρή ΠτΔ χωρίς κρίσιμες αρμοδιότητες και μια ανίσχυρη κυβέρνηση ευάλωτη στην κριτική ότι κουβαλάει μέσα της ένα ρήγμα, το οποίο σε κάποια κρίσιμη στιγμή θα μπορούσε ακόμα και να την καταπιεί. Είναι απολύτως προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η χώρα αυτό που χρειάζονται είναι μια ισχυρή και συμπαγή κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, μέσα σε ένα εντεινόμενα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.
Τζίφος και η ξαφνική έγνοια για τη συναίνεση και τη θεσμικότητα απ’ αυτούς που την έχουν κουρελιάσει εμπράκτως δοθείσης ευκαιρίας και έχουν στην προμετωπίδα τους το «όχι σε όλα». Ο τζίφος λειτούργησε καταλυτικά, ώστε να ξετυλιχθεί δημοσίως ο μικρο-τακτισμός των «θεσμικών». Η Νέα Αριστερά, ως το πιο δογματικό τμήμα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την πρώτη γκάφα καίγοντας σε χρόνο dt την υποψηφιότητα του Χ. Ράμμου. Και μετά ήρθε η ουρανοκατέβατη «ανάγκη» για «προοδευτικό πρόεδρο». Δηλαδή, για «δικό μας» ΠτΔ. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να βρει στέρεα επιχειρήματα σε μια τέτοια πρόταση, τη στιγμή που οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι συντριπτικά εναντίον της, ενώ και το «ιδεολογικό» υπόβαθρό της βρίσκεται σε άτακτη υποχώρηση παγκοσμίως.
Το περίεργο είναι ότι ουσιαστικά την ίδια σκέψη -έστω με διαφορετικό σκεπτικό- έκαναν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η εξήγηση μάλλον είναι απλή. Και τα δύο κόμματα έχουν στο μυαλό τους το ίδιο μέτωπο αλλά με άλλον επικεφαλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δυνατότητα να κρυφτεί, έστω κι αν δεν έχει την παραμικρή τύχη να βγει δεύτερος, ώστε να αξιώνει την ηγεσία του «μετώπου». Πρόκειται για ένα από τα πολλά πολιτικά φληναφήματα, που γεννούν η απελπισία και η αμηχανία.
Με το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και τα όσα είπε χθες ο Ν. Ανδρουλάκης είναι εν πολλοίς αληθή, όντας την ίδια στιγμή ανεδαφικά, από τη στιγμή μάλιστα που απέκλεισε τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Είναι αλήθεια π.χ. ότι θεωρητικά οι μόνες κυβερνήσεις που μπορούν να σχηματιστούν μετά τις εκλογές του 2027 είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τις «προοδευτικές» δυνάμεις. Πρακτικά η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι πιο εύκολη από την επίλυση του Κυπριακού, αλλά δεν πειράζει. Ενώ κυβέρνηση συνεργασίας της Ν.Δ. με τον Βελόπουλο, τον Νατσιό και τη Λατινοπούλου θα γίνει μόνο όταν «βγουν του σπανού τα γένια».
Αρα, ουσιαστικά τι απ’ όλα αυτά που λέει ο Ν. Ανδρουλάκης έχει κάποια στοιχειώδη βάση; Μόνο η κυβέρνηση συνεργασίας του με τις «προοδευτικές» δυνάμεις. Μόνο που και αυτό έχει μια βασικότατη προϋπόθεση: το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές να βγει πρώτο κόμμα… Αλλη μια πολιτική αναμέτρηση οδηγείται σε ήττα των τακτικιστών και σε επιβεβαίωση της πολιτικής υπεροχής της σοβαρότητας και του μελετημένου σχεδιασμού.
ΟΙ ΘΟΡΥΒΩΔΕΙΣ ΑΔΕΙΟΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ…
Με πρωτοβουλία κυρίως της Α. Λατινοπούλου και στήριξη από «φιλελεύθερους» που δοκίμασαν πολλάκις να μπουν στη Βουλή αλλά απέτυχαν παταγωδώς, σηκώθηκε μέγας θόρυβος για τους τενεκέδες μεταφοράς ελαιολάδου. Η αρχηγός κόμματος περιέφερε και πάλι σε δημόσια θέα την άγνοιά της και επάνω στις επάλξεις του «αγώνα» υπέρ του λαϊκισμού, μαζί με τον Ντόναλντ και τον Ελον. «Μεταφέρεις τενεκέ λάδι; Είσαι εγκληματίας και φοροφυγάς», είπε κι έγραψε. Με απλά, απλοϊκά λόγια όπως συνηθίζει να μιλάει, είπε στον κάθε Ελληνα πολίτη ότι η φορομπηχτική κυβέρνηση, αν σε «πιάσει» με 4 τενεκέδες λάδι που πας δώρο στους φίλους ή στους συγγενείς σου, θα αντιμετωπιστείς ως «εγκληματίας» και «φοροφυγάς»…
Η αρχηγός δεν ήξερε κατ’ αρχάς ότι σχετικός νόμος για την τυποποίηση του λαδιού για λόγους ποιότητας και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής υπήρχε από το 2017. Δεν κατάλαβε επίσης ότι αυτό το μέτρο αφορά τους μεγάλους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και τους παραγωγούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Δεν ήξερε ακόμα ότι αυτό είναι ένα αίτημα των ίδιων των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό επιτήδειων λαθρεμπόρων. Και δεν μπόρεσε να καταλάβει επίσης ότι το μέτρο αφορά τη μαζική μεταφορά λαδιού και όχι τον τενεκέ λάδι που πάμε δώρο από το χωριό.
Στο πλάι της αρχηγού έσπευσαν οι «φιλελεύθεροι», οι οποίοι -κατά τα άλλα- δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους για τη φοροδιαφυγή, κάτι ξεχασμένοι «αγωνιστές» από το ασκέρι που είναι σε διάλυση, αλλά και κάτι μορφωμένοι, που θυμήθηκαν τα μποϊκοτάζ, όπως αυτά του μακαρίτη του Γ. Τράγκα, ο οποίος τον καιρό των Μνημονίων -έχοντας αμύθητα λεφτά στο εξωτερικό-καλούσε τους πενόμενους στην Ελλάδα να κάνουν μποϊκοτάζ στις BMW και τις Mercedes.
Oυκρανία και γερμανικές εκλογές
Οι άδειοι τενεκέδες κάνουν τον πιο μεγάλο θόρυβο. Και οι επιπόλαιοι είναι αυτοί που εκτίθενται ανεπανόρθωτα, μέχρι την τελική απαξίωσή τους.
Κόμμα ή απέραντο δικαστήριο;
Ο Στ. Κασσελάκης μήνυσε τον Π. Πολάκη, η ελληνική Δικαιοσύνη κάλεσε τον Στ. Κασσελάκη να δικαστεί γιατί παραβίασε τον νόμο για τη συμμετοχή πολιτικών αρχηγών σε αλλοδαπές εταιρίες, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται μηνύσεις και αγωγές μεταξύ πρώην συντρόφων, που αλληλοκαρφώθηκαν, όταν έγινε η διάσπαση και χώρισαν από την υπόγα. Ασφαλώς το πιο σημαντικό είναι η επικείμενη δίκη του Στ. Κασσελάκη στις 8 Μαΐου 2025. Για πολλούς λόγους, αλλά με σημαντικότερο ότι κάποιος που δήλωσε άγνοια, πίστεψε πως μπορούσε να κυβερνήσει μια χώρα στην οποία δεν επιτρέπεται άγνοια νόμου. Το ευρύτερο όμως είναι το ιστορικών πλέον διαστάσεων ερώτημα: Τι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ; Κόμμα ή απέραντο δικαστήριο;
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 δείχνει ότι το κλίμα των ευρωεκλογών αργά αλλά σταθερά ανατρέπεται υπέρ της Ν.Δ. (30,8%) και κατά της ανόδου του ΠΑΣΟΚ (17,4%). Τι πάει στραβά;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
Από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Ιανουάριο του 2025 η καταλληλότητα του Κ. Μητσοτάκη ανεβαίνει σταθερά (από το 30,8% στο 32,8%). Δεν είναι προφανές ότι ο χρόνος δουλεύει… εναντίον του;
ΑΠΟΡΙΕΣ-3
Συμπαθέστατη και αξιόλογη η Λ. Κατσέλη, όμως αποδεχόμενη την πρόταση του Σ. Φάμελλου να είναι υποψήφια για την ΠτΔ πού ακριβώς αποσκοπεί; Να μαζέψει όλες τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και κασσελακικών;