«Η οχυρή θέση στον Αϊ-Γιώργη έχει άμεση οπτική επαφή με τον πύργο του Δρακάνου της Ικαρίας και με το οχυρό στο λόφο Καστράκι, στο Αγαθονήσι της Δωδεκανήσου. Τα τρία οχυρά, μαζί και ο πύργος, στη θέση Χρυσομηλιά, των Φούρνων, φαίνεται ότι ανήκαν σε ένα δίκτυο φρυκτωριών και οχυρώσεων, που επόπτευε τους θαλάσσιους δρόμους του Αιγαίου», εξηγεί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μεδνώνη, και επισημαίνει ότι ο αρχαιολογικός χώρος, πέρα από οικοδομικά και δομικά προβλήματα, αντιμετωπίζει «σημαντικά λειτουργικά εμπόδια, τα οποία αφορούν στην επισκεψιμότητά του». Συγκεκριμένα, πρωταρχικός στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία των βασικών υποδομών για την προστασία και επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου.
Οπως διαφαίνεται από τη μελέτη, η προστασία και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου θα γίνει μέσω κατασκευής νέας περιμετρικής περίφραξης με ταυτόχρονη διαμόρφωση νέας εισόδου. Επίσης, μέσω της μελέτης επιτυγχάνονται η συντήρηση και η ανάδειξη των αρχαίων λειψάνων και των σημαντικών ακιδογραφημάτων επί των βράχων, ώστε να είναι ευανάγνωστα στον απλό επισκέπτη, αλλά και η δημιουργία μίας βασικής περιηγητικής διαδρομής, πλαισιωμένης από τους απαραίτητους χώρους στάσης και ανάπαυσης, προϋπόθεση για την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών. Οπως αναφέρεται, η μελέτη προβλέπει τοποθέτηση πληροφοριακού υλικού για την ενημέρωση των επισκεπτών.
Η Τσακίστρα με την Κλεονίκη Δεμίρη σε μουσική του Νίκου Πλατύραχου για την ταινία «Behind the sins»
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Η ανθρώπινη παρουσία στους Φούρνους αρδεύει τις ρίζες της πιθανότατα από τη νεολιθική εποχή. Στους ελληνιστικούς χρόνους, στη βραχώδη κορυφή ενός λόφου, αναπτύχθηκε μια οχυρωμένη Ακρόπολη με στρατιωτικό σταθμό. Το εντυπωσιακό τείχος, ύψους 2 μέτρων, σώζεται σήμερα, ενώ λαξευμένα σκαλοπάτια στον φυσικό βράχο οδηγούν στο ανώτερο άνδηρο. Σήμερα, το μονοπάτι που συνδέει τον σύγχρονο οικισμό με την πλαγιά φαίνεται να ακολουθεί την ίδια διαδρομή με τον αρχαίο δρόμο που οδηγούσε στην Ακρόπολη. Οι επιγραφές στις κάθετες όψεις του μαρμάρινου βράχου αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οχύρωση, προσφέροντας μοναδικές μαρτυρίες για την ιστορία του νησιού. Οι πρώτες έρευνες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Ακρόπολη έγιναν τo 1981. Από το 2015 έως σήμερα, ομάδα Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων έχει εντοπίσει στη θάλασσα 58 αρχαία, μεσαιωνικά και νεότερα ναυάγια, που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 20ό αι., ένα μοναδικό εύρημα στο αρχιπέλαγος που μαρτυρά τους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής.