Επί των ημερών του δημιουργήθηκε η γενιά των 300 ευρώ, οι χαμηλόμισθοι πλήρωναν 24% ΦΠΑ για τα βασικά τους τρόφιμα και το αφορολόγητο όριο μειώθηκε σημαντικά επιβαρύνοντας τον κόσμο της εργασίας, τον οποίο επιτέλους θυμήθηκε.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Ναι, αλλά το 2019 αυξήθηκε ο βασικός μισθός», θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος τη σχετική απόφαση. Μόνο που η αύξηση του κατώτατου ήταν δρομολογημένη να γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2017 βάσει νόμου του 2013. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι θα ανεβάσει αυτομάτως τον βασικό μισθό στα 751 ευρώ, όταν ανέλαβε την εξουσία καθυστέρησε επί 2,5 χρόνια να υλοποιήσει την αναπροσαρμογή στα 650 ευρώ.
Σε ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση επιστρέφει στην «κανονικότητα των μνημονίων» και υποστηρίζει ότι στους έξι μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, η ανεργία στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζει την καθοδική της πορεία. Τον Ιούλιο η ανεργία ήταν στο 17%, τον Οκτώβριο μειώθηκε στο 16,6%, παρά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει μειώσεις μισθών και απολύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες ενώ ψέγει την κυβέρνηση γιατί στη ΔΕΗ οι νεοπροσλαμβανόμενοι δεν θα είναι μόνιμοι. Και πολύ άργησε η κυβέρνηση να άρει τη μονιμότητα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ελεύθερη αγορά και επιδοτούνται από τους φορολογούμενους με διάφορες μορφές ενίσχυσης.
Ειδικά για τον κατώτατο μισθό καλεί τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει εάν θα αυξήσει τις αποδοχές κατά 5,6% (δηλαδή το διπλάσιο ποσοστό από τον ρυθμό ανάπτυξης που προβλέπει ο προϋπολογισμός). Ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά παραδέχεται ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον φετινό στόχο της ανάπτυξης, όταν ίδιος σε αυτό το μέτωπο είχε αποτύχει παταγωδώς.
Οι επαναστατικές φαντασιώσεις
Σύμφωνα με το μοντέλο του Τσίπρα, «δεν είναι η ανάπτυξη προϋπόθεση για την αύξηση των μισθών, αλλά η αύξηση των μισθών προϋπόθεση για την ανάπτυξη». Μόνο που επί των ημερών του είχαμε είτε ύφεση είτε αναιμική ανάπτυξη. Αλήθεια, όμως, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν είχε ανεβάσει κατά 50% τους μισθούς για να έχουμε θηριώδη ανάπτυξη;
Ο κόσμος της εργασίας και ιδίως οι χαμηλόμισθοι θα δουν από τον Ιανουάριο αύξηση των αποδοχών τους μέσω της μείωσης των κρατήσεων ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό σε διπλάσιο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης, όπως δεσμεύθηκε προεκλογικά, αλλά στο τέλος του έτους. Πρώτα να τρέξει η οικονομία και ύστερα να μοιρασθούν τα εισοδήματα, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους.
ΟΙ «ΛΕΓΕΩΝΕΣ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ» ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΡΑΣΗ
Ο μέγας φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο είχε περιγράψει το φαινόμενο της ασχετοσύνης που περνιέται ως η απόλυτη γνώση με τον καλύτερο τρόπο: «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων». Η αμάθεια, η ημιμάθεια, η προσπάθεια επιβολής απόψεων με ψευδή επιχειρήματα και καραμπινάτα «fake news» έχει γίνει πλέον κανόνας στα κοινωνικά δίκτυα. Οι «λεγεωνάριοι» μάλιστα δεν παραλείπουν να ρίχνουν και ένα ανάθεμα στα συστημικά μέσα ενημέρωσης που κρίνονται καθημερινά από το αναγνωστικό τους κοινό.
Οι Ελληνες που είναι τελευταίοι πανευρωπαϊκά στην ανάγνωση εφημερίδων και βιβλίων εμφανίζονται στα κοινωνικά δίκτυα σαν να τα ξέρουν όλα. Μπορούν να αναλύσουν με διαδοχικά «ποσταρίσματα» από τις εξελίξεις στη Λιβύη μέχρι την υπογεννητικότητα στη χώρα μας και από την τελευταία αποχώρηση σε ένα ριάλιτι έως τη στάση του Τραμπ στα ελληνοτουρκικά. Το δωρεάν facebook έδωσε βήμα σε αυτούς που όταν έπαιρναν τον λόγο στο καφενείο γελούσαν και οι πρεφαδόροι. Η εισβολή των ηλιθίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κάθε προσπάθεια να αρθρωθεί ορθολογικός λόγος πετιέται στον Καιάδα του διαδικτύου γιατί, όπως έχουν συμπεράνει διάσημοι αστροφυσικοί, «το Σύμπαν έχει όρια, η ηλιθιότητα όχι».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση